Antimikrobiyal ajanların kontrollü salımı için yeni bir hidrojelik sistem dizaynı
A Novel hydrogelic system designed for controlled-relase of antimicrobial agents
- Tez No: 131028
- Danışmanlar: PROF. DR. MENEMŞE GÜMÜŞDERELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıcaklığa-duyarlı hidrojel, klorheksidin, salım kinetiği, Temperature-sensitive hydrogel, chlorhexidine, release kinetics
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ANTİMİKROBİYAL AJANLARIN KONTROLLÜ SALIMI İÇİN YENİ BİR HİDROJELİK SİSTEM DİZAYNI Arzu Çiftçi Coşkun ÖZ Sunulan çalışmada, hidrofilik yapıdaki etilen glikol vinil eter (EGVE) ve hidrofobik yapıdaki bütil vinil eterin (BVE), çapraz-bağlayıcı ajan olarak kullanılan dietilen glikol divinil eter (DEGDVE) varlığındaki kopolimerizasyonuyla hazırlanan hidrojelin sıcaklık- duyarlılığının saptanması ve bu özelliğinden faydalanarak periodontal tedavide etkin antimikrobiyal ajan olan klorheksidin'in ağız içine kontrollü şahmında kullanımına yönelik bulguların elde edilmesi amaçlanmıştır. Kopolimerizasyon/çapraz-bağlanma, y radyasyonuyla, vakum ortamında, 0.251 Mrad/saat doz hızında gerçekleştirilmiş ve amfifilik jel yapılar elde edilmiştir. Çalışmalarda, kuru halde 10 mm çap ve 1.5 mm kalınlığa sahip disk formunda hidrojeller kullanılmıştır. Polimerin sıcaklık-duyarlılığının belirlenmesi amacıyla 4°C ve 37°C'da, fosfat tampon çözeltisinde (PBS, pH=7.4) şişme deneyleri yürütülmüş ve jellerin şişme kinetiği incelenerek denge şişme değerleri (EWC) belirlenmiştir. Jellerin 4°C'da, 37°C'a oranla daha yüksek derecede şiştiği ve şişmenin Fick difüzyon mekanizmasına uygun olarak gerçekleştiği saptanmıştır. Suyun jellere difüzyonu için görünür difüzyon katsayısının ise 10~11 m2/s mertebesinde olduğu belirlenmiştir. Hazırlanan hidrojelin ve klorheksidin'in yapısal özellikleri FTIR ile, termal davranışları DSC ile, yüzey ve kesit morfolojisi ise SEM ile belirlenmiştir. Sıcaklık-duyarlı olduğu belirlenen hidrojel örneğe, model ilaç olarak klorheksidin yüklenmiştir. 1 gram kuru jele 35.46 mg klorheksidin yüklenebilmiştir. Yüklenen jelden kısa süreli (24 saat) ve uzun süreli (-27 gün) klorheksidin salımı UV spektrofotometresi ile incelenmiştir. Uzun süreli salım ile başlangıçta hızlı, devamında ise yavaş fakat kararlı bir salım profili ile etkin ilaç salımı gerçekleştirilmiştir. Salım kinetiğinin matematiksel analizi sonucunda, klorheksidin saliminin Fick difüzyonuna uygun olarak gerçekleştiği belirlenmiştir. Klorheksidin salım etkinliğinin saptanması amacıyla mikrodilüsyon yöntemi ile mikrobiyolojik çalışmalar yapılmıştır. İki farklı ağız patojeni olan Streptococcus mutans ve Lactobacillus casei için minimum inhibitor konsantrasyon değerleri saptanmış ve tasarlanan düzeneğin patojen inhibisyonunda etkili olacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A NOVEL HYDROGELIC SYSTEM DESIGNED FOR CONTROLLED-RELEASE OF ANTIMICROBIAL AGENTS Arzu Çiftçi Coşkun ABSTRACT In the presented study, temperature-sensitivity of hydrogel synthesized from hydrophilic ethylene glycol vinyl ether and hydrophobic butyl vinyl ether in the presence of crosslinking agent, diethylene glycoldivinyl ether, was determined and the results were evaluated for the controlled delivery of antimicrobial agent chlorhexidine. Copolymerization/crosslinking was realized by gamma-irradiation in vacuum, at an irradiation dose of 0.251 Mrad/h and amphiphilic gels were obtained. In the studies, gel samples in the disc form (diameter=10 mm and height=1.5 mm) were used. In order to determine the temperature-sensitivity, the swelling studies were carried out at 4°C and 37°C in phosphate buffer solution (PBS, pH=7.4) and equilibrium water content (EWC) values were calculated from swelling kinetics of gels. The results showed that, EWC values of gels decrease with increasing temperature and swelling process obeys Fick diffusion mechanism. The atomic structure of the hydrogel was studied by FTIR. The thermal behaviour was investigated by DSC. The surface and cross-section structures of the hydrogels were examined by SEM. The temperature-sensitive hydrogel was loaded with chlorhexidine. The loading amount was 35.46 mg per gram dry gel. Chlorhexidine release was examined as short- term (24 hours) and long-term (~27 days) by UV spectrophotometer. Long-term chlorhexidine release is initially very fast. After that, the drug release reaches a slow but a steady rate. Such a release pattern provides an effective drug release. It was concluded that chlorhexidine release had fitted Fick mechanisms as a result of mathematical analysis of the release kinetics. In order to determine the effectiveness of the drug release, microbiological studies were carried out by micro-dilution method. Minimum inhibitory concentration values for the pathogens of Streptococcus mutans and Lactobacillus casei were determined and it has shown that the device is effective to inhibit the oral pathogens.