Rhodotorula türü mayalar ile beta-karoten üretimi
Investigation of beta-carotene production by rhodotorula yeast species
  1. Tez No: 131042
  2. Yazar: AYŞE TUĞBA EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜMRİYE AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Maya, Rhodotorula glutinis, Rhodotorula muciliginosa, antioksidan, fi-karoten, fermantasyon, Yeast, Rhodotomla glutinis, Rhodotomla muciliginosa, antioxidant, p- carotene, fermentation Advisor : Prof. Dr. Zümriye AKSU, Hacettepe University, Department of Chemical Engineering n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Rhodotorula TÜRÜ MAYALAR İLE p-KAROTEN ÜRETİMİNİN İNCELENMESİ Ayşe Tuğbâ EREN ÖZ Yapılan tez çalışmasında İPRAŞ Rafinerisi atıksuyundan izole edilen Rhodotorula glutinis ve United States Department of Agriculture-National Center for Agricultural Utilization Research'den sağlanan Rhodotorula muciliginosa (NRRL-2502) ile p-karoten üretimi kesikli sistemde incelenmiştir. 8u amaçla çalışmanın ilk kısmında, her iki mayanın üremesi ve p-karoten üretimi üzerine başlangıç pH'mın, sıcaklığın, havalandırma hızının, başlangıç glukoz ve başlangıç amonyum sülfat derişimlerinin etkileri incelenmiş ve optimum p-karoten üretim koşullan saptanmıştır. R. glutinis için optimum pH 6, R. muciliginosa için ise 7 olarak bulunmuştur. Her iki maya için optimum sıcaklık 30°C olarak saptanmıştır. Hava akış hızının artmasıyla her iki maya için de hem özgül üreme hem de ürün oluşum hızlarının ve verimlerinin arttığı gözlenmiştir. Her iki maya için de azot kaynağı olarak kullanılan amonyum sülfat derişiminin 2 g/L'ye kadar artmasıyla üreme ve ürün oluşumunun arttığı saptanmıştır. Glukoz derişiminin 20 g/L'ye kadar artmasıyla her iki maya için de hem özgül üreme hem de ürün oluşum hızlarının arttığı, bu aralıkta glukoz derişiminin inhibisyona neden olmadığı gözlenmiştir. Çalışmanın daha sonraki kısmında düşük maliyetli karbon kaynağı olarak bir şeker endüstrisi atığı olan ve yüksek derişimde sakkaroz içeren melasın ve bir süt endüstrisi atığı olan ve yüksek derişimde laktoz içeren peynir altı suyundan elde edilen peynir altı suyu tozunun p-karoten üretiminde substrat olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Başlangıç melas sakkaroz derişiminin 2.5-20 g/L aralığında değiştirildiği çalışmada hem R. glutinis hem de R. muciliginosa düşük özgül üreme hızlan elde edilmesine karşın oldukça yüksek ürün oluşum hızları ve p-karoten derişimleri elde edilmiştir. Peynir altı suyu tozu taktozuyla yapılan çatışmada ise laktoz derişimi 3.3-13.2 g/L aralığında değiştirildiğinde her iki maya için de düşük laktoz derişimlerinde yüksek p-karoten miktarlan elde edilmesine karşın, yüksek laktoz derişiminin ürün oluşumunu inhibe ettiği gözlenmiştir. Çalışmanın son kısmında ise p-karoten üretimini arttırabileceği düşünülen pamuk yağı ve tween 80'in etkileri incelenmiş ve her iki maya için her iki bileşenin de mikroorganizmanın özgül üreme ve ürün oluşum hızlarını azaltığı, sâdece düşük glukoz derişiminde saf pamuk yağının p-karoten derişimin! önemli ölçüde arttırarak aktivatör etkisi gösterdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF p-CAROTENE PRODUCTION BY Rhodotomla YEAST SPECIES Ayşe Tuğba EREN ABSTRACT In this thesis study p-carotene production was invastigated in a batch system by Rhodotomla glutinis isolated from the wastewater of İPRAŞ refinery, and Rhodotomla muciliginosa (NRRL-25Q2) supplied from United States Department of Agriculture-National Center for Agricultural Utilization Research. For this purpose in the first part of study, the effects of initial pH, temperature, aeration rate, initial glucose and initial ammonium sulphate on the growth and p-carotene production of both yeasts were examined and optimum p-carotene production conditions were determined. The optimum pH values for R. glutinis and R. muciliginosa were found as 6 and 7, respectively. The optimum temperature was 30°C for both yeasts. It was observed that both specific growth and product formation rates along with yields increased with increasing aeration rate for both yeasts. For both yeasts growth and product formation increased with increasing initial ammonium sulphate concentration used as nitrogen source up to 2 g/L Both the specific growth and product formation rates increased with increasing initial glucose concentration up to 20 g/L for both yeasts and inhibition was not observed between this concentration range. Then, the usage of molasses, a sugar industry waste containing high concentration of sucrose and whey powder which a diary industry waste containing high concentration of lactose as a low-cost carbon source were investigated for the production p-carotene. Although lower specfic growth rates were found for R. glutinis and R. muciliginosa, very high specific production rates and p-carotene concentrations were obtained for both yeasts in the study in which initial molasses sucrose concentration was changed between 2.5 and 20 g/L. Although higher p-carotene concentrations were obtained at lower whey powder lactose concentrations at high lactose concentration the Inhibition of product formation was observed for both yeasts in the study in which initial whey powder lactose concentration was changed between 3.3 and 13.2 g/L. At the last part of the study, the effects of pure cotton oil and tween 80 which are tought to be components increasing p-carotene production were examined and it was observed that both the components decreased the specific growth and production rates of both the yeasts, but only pure cotton oil increased p-carotene concentration for both yeasts considerably at low glucose concentration, behaving as an activator.