Neutronic calculations of research reactors
Araştırma reaktörlerine dair nötronik hesaplamalar
- Tez No: 131050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TOMBAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: WIMS-ANL, CITATION, TR-2, süper hücre, nötronik hesapla malar, Yakıt Plakası Yerleştirme Metodu, tesir kesiti üretimi, reaktörlerde yanma, araştırma reaktörü, WTMS-ANL, CITATION, TR-2, supercell, neutronic calculations, re search reactor, rod insertion method, cross-section generation, burnup. Advisor Assoc. Prof. Mehmet Tombakoğlu, Hacettepe University, Department of Nuclear Engineering, Nuclear Engineering Section
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Mühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ARAŞTIRMA REAKTÖRLERİNE DAİR NÖTRONİK HESAPLAMALAR Ayhan Yüksel Hacettepe Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu tezin amacı, bir açık havuz tipi araştırma reaktörü olan TR-2 Araştırma Reaktörü'ne dair ayrıntılı nötronik hesaplamaları gerçekleştirmektir. Bu amaçla, tesir kesitlerinin elde edilmesi için Argon Ulusal Laboratuvan'nda özellikle araştırma reaktörleri için geliştirilen ve WIMS kodlarının yeni bir versiyonu olan WIMS-ANL transport kodu kullanılmıştır. WIMS-ANL koduna ait değişik modelleme opsiyonlan (standart ve süper hücre) kullanılarak elde edilen tesir kesitleri CITATION koduna girilmiş ve TR-2 Reaktörü yakıt çevrimi başı ço ğalma katsayısı ve güç profili üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca CITATION'daki mod elleme için 2 ve 3 boyutlu modelleme, değişik grup yapısı kullanma gibi bazı farklı mod elleme alternatifleri kullanılmış ve elde edilen sonuçlar gerek deneysel gerekse önceden yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlarla karşılaştırılarak, model son halini almıştır. Bu modelin kullanılması suretiyle, TR-2'nin ilk iki yakıt çevriminin yakılmasına dair nötronik hesaplamalar gerçekleştirilmiştir. Bu hesaplamalar için WIMS-ANL ve CITATION kod lan birlikte kullanılmış ve kontrol plakasının hesap sırasında basamak basamak çekilmesi yöntemi benimsenmiştir. En son elde edilen sonuçlar yine önceden yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmak suretiyle yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
NEUTRONIC CALCULATIONS OF RESEARCH REACTORS Ayhan Yüksel Hacettepe University, Nuclear Engineering Section ABSTRACT The objective of this thesis is to perform detailed neutronic analysis of a typical open pool type research reactor, Turkish Reactor II (TR-2). For this purpose, the neutron transport code WIMS-ANL which is a new form of WIMS code developed in Argonne National Labora tory especially for research reactors, is used for cross-section generation. Different modeling options of WIMS-ANL code such as standard and supercell modeling are studied. The gen erated cross-sections are used in multigroup diffusion code called CITATION. CITATION code is utilized to analyze the overall effects of generated cross sections on multiplication factor and power profile for the beginning of cycle calculations of TR-2 core. Two and three dimensional geometric models of TR2 research reactor are also used in diffusion model to study geometric effects on criticality and burnup calculations. In these analyses, mesh size and group structure dependency is studied to obtain robust diffusion model. The modeling results are compared with both experimental data and results of the preceding studies to obtain a final form of core model used in CITATION. Using this model, burnup dependent neutronic core calculations are performed for the first two cycles of TR-2. While performing these calculations, WIMS-ANL and CITATION codes are coupled and rod insertion model is developed. Final results are concluded and again compared with the results of preceding studies on TR-2.