Ankara çevresi spilitik kayaçlarının mineralojik ve petrografik incelenmesi
Mineralogical and petrographical investigations of the spilitic rocks around Ankara
- Tez No: 131051
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Ankara Melanjı, spilitik kayaçlar, Ankara, Ankara Melange, spilitic rocks
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ANKARA ÇEVRESİ SPİÜTİK KAYAÇLARININ MİNERALOJİK VE PETROGRAFİK İNCELENMESİ Tolga Görmüş OZ Ankara çevresinde Ankara - Kızılırmak arasında KKD - GGB doğrultusunda geniş alanlarda yüzeylenen spilitik kayaçların özellikle mineralojik ve petrografik incelenmesi için başlatılan bu çalışmada inceleme alanı Ankara Yöresi (Hacılar Köyü - Gölbaşı ve Imrahor - Mamak), Haymana Yöresi ve Kırıkkale - Kalecik Yöreleridir. Bu yörelerde Ankara Melanjı olarak tanımlanmış olan Kireçtaşı Bloklu Melanj ve Ofiyolit Bloklu Melanj oluşumları içinde geniş alanlarda yüzeylenen spilitik kayaçlar bulunmaktadır. Farklı stratigrafik konuma sahip olan bu melanj oluşumlarının altında yeralan kayaç birimleri melanj altı birimler, üstünde yaralan birimler de melanj üstü birimler olarak tanımlanmış olup, Kireçtaşı Bloklu Melanjın yerleşim yaşı Triyas, Ofiyolit Bloklu Melanjın yerleşim yaşı da Alt Kretase - Kampaniyen'dir. Gerek Kireçtaşı Bloklu Melanj gerekse Ofiyolit Bloklu Melanj oluşumları içinde farklı kayaç birliktelikleriyle beraber yüzeylenen spilitik kayaçlar, genellikle siyahımsı gri ve şarabi renkli, yer yer belirgin yastık yapısına sahip olup ileri derecede altere oluşumlardır. Bu kayaçların yüzeylendiği değişik yörelerden alınan kayaç örnekleri üzerindeki incekesit çalışmaları sonucunda albit - piroksen - amfibol - klorit - epidot - kalsit - opak minerallerden oluşan bir mineralojik bileşime ve porfirik ile amigdaloidal dokuya sahip oldukları saptanmıştır. Amigdaloidal dokuya sahip olan örneklerin gaz boşlukları ikincil kalsit - klorit - kuvars ve yer yer zeolit dolguludur. Üç farklı bölgede farklı melanj oluşumları içinde yeralan spilitik kayaçların mineralojik ve petrografik olarak belirgin farklılıklar göstermedikleri belirlenmiştir. Mineralojik çalışmaların yapıldığı örneklerden seçilen spilitik kayaç örneklerinin majör element analizleri ile elde edilen verilerden oluşturulan diyagramlar subalkali karakterde olan spilitik kayaçların toleyitik özellikte olduklarını göstermektedir. s*Bf»MB? w^> ' Hassa&'SÜToleyitik özellikte olan spilitik kayaçların spilitleşme ile ilgili diyagramlarda da spilitik özellik gösterdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
MINERALOGICAL AND PETROGRAPHICAL INVESTIGATIONS OF THE SPILITIC ROCKS AROUND ANKARA Tolga Görmüş ABSTRACT This research is conducted for mineralogical and petrographical investigations of the spilitic rocks located largely between Ankara and Kızılırmak in the NNE - SSW direction. The study areas are chosen as Ankara Region (Hacılar Köyü - Gölbaşı and Imrahor - Mamak), the Haymana Region and the Kırıkkale - Kalecik Region. These regions contain largely distributed spilitic rocks in the form of melange with limestone blocks and melange of ophiolite block defined as the Ankara Region. The rock units under these melange formations, which have different stratigraphic locations, are defined as lower units of melange, while the ones upper are defined as upper units of melange. The emplacement age of melange with limestone blocks is Triassic and the emplacement age of melange with ophiolite blocks is Lower Crateceous - Campanien. The spilitic rocks, located in both of the melange with limestone blocks and melange with ophiolite blocks formations together with different rocks, generally have blakish - gray and wine colors. They are extremely being altered formations and have a prominent pillow structure. After the thin section studies of the rock samples obtained from different regionsa, it was determined that these rocks have a mineralogical compositions of albite - pyroxene - amphibole - chlorite - epidote - calcite - opaque minerals and porphyric and amygdoloidal textures. The amygdules of the samples, which have amygdoloidal textures, have secondary calcite - chlorite - quartz and in places zeolite. It was determined that the mineralogical and petrographical properties of the spilitic rocks in different melange formations from the three regions do not differ much.With the diagrams obtained from the major element analysis of the spilitic rocks samples, chosen from the samples for mineralogical studies, it was observed that the spilitic rocks having a subalkaline character show also tholeitic properties. It was also observed that the spilitic rocks having tholeitic properties fall into the corresponding regions of the corresponding diagrams by spilitisation.