Himmetoğlu (Bolu-Göynük) linyit sahasının jeoistatistiksel yöntemlerle değerlendirilmesi
Evaluation of Himmetoglu (Bolu-Goynuk) lignite field by geostatistical methods
  1. Tez No: 299533
  2. Yazar: HAMZA KIVRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ERHAN TERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Himmetoğlu, Göynük, jeoistatistik, variogram, kriging, ardışık normal benzetim, kalite-tonaj eğrisi, Himmetoğlu, Göynük, geostatistics, variogram, kriging, sequential gaussian simulation, quality-tonnage curves
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, Himmetoğlu Linyit Sahası'nın jeoistatistiksel bir incelemesi gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla mevcut sondaj verileri kullanılarak A, B ve K panolarının katı modelleri oluşturulmuştur.A panosu 50m x 50m x 2m boyutlarındaki bloklara bölünmüş ve ortalamasız kriging yöntemi kullanılarak her bir bloğun ısıl değer, nem, kül içerikleri tahmin edilmiştir.Ayrıca, koşullu ardışık normal benzetim yöntemi ile A panosunun bu değişkenler için 100 farklı kalite modeli üretilmiştir.Kestirim ve benzetim sonuçları kalite ? tonaj eğrilerinin üretilmesi için kullanılmış ve bu eğrilerdeki belirsizlik değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a geostatistical study of Himmetoğlu Lignite Field is achieved. For this purpose the solid models for the A, B, and K panels are formed by using the available drill hole data.The panel A is divided into 50m x 50m x 2m sized blocks and by using Ordinary Kriging Method calorific value, moisture and ash contents are estimated for each block.In addition, 100 different models of the panel A for each quality variable are produced by using Conditional Sequential Gaussian Simulation.The estimations and simulations are used to produce quality- tonnage curves and the uncertainities for these curves are evaluated.