Terziali-Çayağzı (Kırşehir) yöresi altın içeren silisli zonların oluşumu ve kökeni
Origin of forming processes of gold-bearing silica zones in the vicinity of Terziali-Çayağzı (Kırşehir)
  1. Tez No: 131065
  2. Yazar: EBRU COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YURDAL GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kırşehir Masifi, Altın, JasperoicL Silisli Kabuk Tipi Altın, Fluorit Cevherleşmeleri, Uateritik-Saprolitik Altın Zenginleşmeleri, Kırşehir Massive, Gold, Jasperoid, Siliceous Crust Type Gold, Fluorite Mineralization, Laterite-Saprolite Gold Enrichments. Superviser: Assist. Prof. Dr. Yurdal GENÇ, Hacettepe University, Department of Geological Engineering
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
TERZİALİ-ÇAYAĞZI (KIRŞEHİR) YÖRESİ ALTIN İÇEREN SİLİSLİ ZQNLARIN OLUŞUMU VE KÖKENİ Ebru COŞKUN ÖZ Çalışma atara, Kırşehir il merkezinin yaklaşık 20 km kuzeybatısında olup, 1/25.000 ölçekli J31-b3, J32-a4 ve J32-d1 paftalarında Kırşehir, Çayağzı-Terziali Köyü sınırlan içinde yeralmakta ve 70 km2lik bir alana yayılmaktadır. Bu çalışmada bölgedeki altın içeren silisli zonların oluşum koşullan, kökeni ve yapı- doku özellikleri, cevher-gâng mineral ilişkileri, yan kayaç alterasyon tipleri ve yayılımlan ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma alanının büyük çoğunluğunu metamorfik kayaçlar oluşturmaktadır. Metamorfıtler dışında kalan sınırlı alanlarda ise volkanik ve plütonik kayaçlar yüzeylenmektedir. Altın içeren zonlar metamorfitler içinde bulunmaktadır. Bölgedeki metamorfitlerden gnays-mermerrşist ardalanmaları ve mermerler stratigrafik olarak en altta gözlenmektedir. Bu metamorfitlerin üzerine diskordansla kuvarsit, mermer ve amfibolit arabandları içeren mikaşistler gelmektedir. Bu iki kayaç grubu arasındaki diskordans düzlemi boyunca metajasperoidler görülmektedir. Çayağzı-Terziali çalışma sahasında metamorfitlerin diskordans düzlemlerine ve paleo-yüzeysel bozunma zonlarına bağlı olmak üzere 2 tür altın cevherleşmesi gözlenmektedir. Metajasperoidierin altın içerikleri 1 ppm' den düşük iken, şistlerin paleo-yüzeysel bozunma zonlannın altın içeriği ortalama 4 ppm' dir. Metajasperoidlerde altın dışında florit zenginleşmeleri de izlenmektedir.Diskordans düzlemlerine bağlı metajasperoidler içerisindeki aitın cevherleşmesi, silisli kabuk tipi bir cevherleşmedir ve mermer-şist-gnays ardaianmalan ve mermerler bu cevherleşme için en olası kaynak olarak düşünülmüştür. Şistlerin paleo-yüzeyse! bozunma zonlanna bağlı altın zenginleşmeleri ise bir lateritik-saprolitik altın cevherleşmesidir ve bu cevherleşme için en olası kaynak diskordans düzlemlerine bağlı metajasperoidler olarak gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
ORIGIN AND FORMING PROCESSES OF GOLD-BEARING SILICA ZONES IN THE VICINITY OF TERZİALI-ÇAYA?ZI (KIRŞEHİR) Ebru COŞKUN ABSTRACT The study area is located at approximately 20 km northwest of Kırşehir provincial center, lays within the boundaries of Çayağzı-Terziali village at the 1/25.000 scaled topographic plates of Kırşehir J31-b3, J32-a4 and J32-d1. It covers an area of 70 km2. In this study, the formation conditions, origin and fabric-texture properties, ore-gangue mineral relations, wall rock alteration types and expansions of gold bearing silica zones are discussed. The majority of the study area is composed of metamorphic rocks. Considering the limited area excluding metamorphites, the volcanic and plutonic rocks are outcropped. The zones that are rich in golds are found in the metamorphic rocks. The marbel-schist-gneiss alternations and marbles, which are of metamorphites, are observed at the lower part of stratigraphic sequence. These metamorphic nocks are unconformably overlaid by micaschtsts with quartzite, marble and amphibolite intercalations. Metajasperoids are seen along the unconformity plane among the these two rocks units. At the Çayağzı-Terziali study area, two types of gold mineralization are observed depending on tie unconformable planes of the metamorphites and paleo-weathering zones. The gold content of the metajasperoids is lower than 1 ppm, whereas the gold graded of the paleo-weathering zones of the schists are average 4 ppm. On the other hand, except the gold, metajasperoids contain also fluorite enrichments.The gold mineralization within the metajasperoids depending on the unconformity planes is a siliceous crust type mineralization and marbef-schist-gneiss alternations and marbles are considered to be the most probable source for this mineralization. As for the gold mineralization depending on paleo-weathering zones of the schists, it is a laterite-saprolite gold mineralization, and the most possible source for this mineralization which is though to be the metajasperoids depending on the unconformity planes.