İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin insan hakları ve demokrasi konusundaki farkındalık düzeyleri (Erzurum örneği)
4th grade students' levels of awareness of the human rights and democracy (Erzurum example)
  1. Tez No: 561331
  2. Yazar: ALİ TERZİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Demokrasi, Vatandaşlık, İlkokul, Farkındalık Düzeyi, Human Rights, Democracy, Citizenship, Nationality, Primary School, Level of Awareness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada, 4. sınıf öğrencilerinin insan hakları ve demokrasi konusundaki farkındalıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın uygulaması 2016-2017 eğitim- öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu Erzurum ilinin Horasan ilçesinde okuyan 315'i kız 334'ü erkek olmak üzere 649 4. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen“Demokrasi ve İnsan Hakları Farkındalık Ölçeği”kullanılmıştır. Güvenirlik analizi sonucundaCronbach Alpha katsayısı 0,75 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca veri toplama aracının, 21 soru ve 7 faktörden oluşan bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Verilerin analizi, PASW 18 paket programı yardımıyla yapılmıştır. Bu süreç içerisinde, çalışmanın alt problemlerine uygun olacak şekilde; t-Testi, ANOVA, Kruskal-Wallis ve Man Whitney U testleri yapılmıştır. Buna göre, 4. sınıf öğrencilerinin farkındalıklarının - sosyo-ekonomik düzey, cinsiyet, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu ve yerleşim yeri– değişkenlere göre nasıl farklılaştığı ortaya çıkarılmıştır. 4. sınıf öğrencilerinin insan hakları ve demokrasi konusundaki farkındalıklarının incelendiği bu tez çalışmasında, katılımcıların demografik özeliklerine bakıldığında uzlaşı, insan olmak, adalet, kural, birlikte yaşam ve eşitlik boyutlarındaki farkındalıkları çoğunlukla yüksek düzeyde; hak, özgürlük ve sorumluluk boyutunda ise çoğunlukla orta düzeydedir.
Özet (Çeviri)
In this paper, assessment of the 4th grade students' awareness about human rights and democracy has been aimed. This work was done in 2016 – 2017 education season. The work includes 649 students (315 girlsand 224 boys). human rights and democracy awareness scale" that was created by researcher was used in this study. Before collecting the data, pilot scheme was done with 128 students. Cronbach Alfa coefficient was determined as 0.75 after math of reliability analysis. İt was determined that Data collecting means consisted of 21 questions and 7 factors. The analysis of the data was done with PASW 18 program. In this process, t-Test, ANOVA, Kruskal-Wallis ve Man Whitney U tests were done fors ub-problems of the work. To this study, it was spotted that the students' awareness varied according to the socio-economic level, gender, the education status of the parents and residence. When you examine demographical features of the participaters, you see awareness of agreement, to be human, justice, rule, living together and equality is in a high level while awareness of right, freedom, responsibility is in a medium level.