Tevekkül, yaşam memnuniyeti ve dindarlık ilişkisi
The relationship between tawakkul, life satisfaction and religiosity
  1. Tez No: 690501
  2. Yazar: EDANUR TERZİBALİ TÖRENEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KANDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Din, Dindarlık, Tevekkül, Yaşam Memnuniyeti, Psychology of Religion, Religion, Religiosity, Tawakkul, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmanın amacı, tevekkül, yaşam memnuniyeti ve dindarlık arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırma teorik ve amprik olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Bu bağlamda, öncelikle konunun kavramsal analizi yapılarak teorik alt yapı oluşturulmuş, daha sonra tecrübî teknikler ile elde edilmiş olan veriler analiz edilerek değerlendirilmiştir. Araştırmanın uygulama aşamasında Kişisel Bilgi Formu, Tevekkül, Yaşam Memnuniyeti, Dindarlık ve İçsel Dini Motivasyon Ölçekleri kullanılmıştır. Çalışmanın örneklem grubu, 335'i erkek ve 513'ü ise kadın olmak üzere toplam 848 kişiden oluşmaktadır. Anket formu, yaşları 15 ile 65 yaş arasında değişen bireylere uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, cinsiyet, yaş, medenî durum, algılanan sosyo-ekonomik düzey, eğitim durumları ve meslekî durum gibi bağımsız değişkenler açısından analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, dindarlık-tevekkül; dindarlık-yaşam memnuniyeti; tevekkül-yaşam memnuniyeti ve dindarlık arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between tawakkul, life satisfaction and religiosity. The research consists of two main parts: theoretical and empirical. In this context, firstly, the theoretical background was created by making a conceptual analysis of the subject, and then the data obtained with the experimental techniques were analyzed and evaluated. Personal Information Form, Tawakkul, Life Satisfaction, Religiosity and Intrinsic Religious Motivation Scales were used in the application phase of the research. The sample group of the study consisted of 848 people, 335 of whom were men and 513 were women. The questionnaire was applied to individuals aged between 15 and 65 years. The data obtained in the study were analyzed in terms of independent variables such as gender, age, marital status, perceived socio-economic level, educational status and occupational status. According to the results of the analysis, religiosity-tawakkul; religiosity-life satisfaction; significant positive relationships were found between tawakkul-life satisfaction and religiosity.