Mobilya endüstrisinde kullanılan geleneksel tekil işlem makineleri ile ardışık işlem makinelerinin ekonomiklik açısından karşılaştırılması
Economical comparison of successive operation machines with conventional single operation machines used in furniture industry
  1. Tez No: 131090
  2. Yazar: SUAT ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL BURDURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tekil işlem makineleri, ardışık işlem makineleri, Ekonomik karşılaştırma, Net bugünkü değer, Single operation machines, Successive operation machines, Economical comparison, Net present value Advisor : Assoc. Prof. Dr. Erol BURDURLU, Hacettepe University, Department of Wood Products Industrial Engineering, Wood Products Industrial Engineering Section
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN GELENEKSEL TEKİL İŞLEM MAKİNELERİ İLE ARDIŞIK İŞLEM MAKİNELERİNİN EKONOMİKLİK AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Suat ALTUN ÖZ Bu çalışmada, mobilya endüstrisinde kullanılan geleneksel tekil işlem makineleri ile ardışık işlem makinelerinin ekonomiklik açısından karşılaştırılması ve hangi teknolojinin işletmeye daha faydalı olacağının sayısal değer olarak ortaya konması amaçlanmaktadır. Alternatif teknolojilerin maliyet analizinde yararlanılan temel zamanların bulunması için yapılan iş ölçümünde, kronometre tekniği kullanılmıştır. Temel zamanlar tespit edilirken süreç önce standart zaman unsurlarına göre ayrımlanmış ve bu unsurlardan sadece temel zaman unsuru analiz edilmiştir, ölçümlerde 1/100 sn hassasiyetli kronometre kullanılmış, veriler saniye olarak gözlem formuna kaydedilmiştir. Gözlem sayısının yeterliliği REFA dağılma sayısı yöntemi ile test edilmiştir. Elde edilen veriler, iş ölçümü standart zaman analiz tekniğine uygun olarak temel zamanlara dönüştürülmüştür. Elde edilen temel zamanlardan işçilik, enerji, amortisman gibi görünür maliyet unsurları türetilerek bu veriler teknoloji seçim analizinde kullanılmıştır. Teknoloji seçim analizine göre, ardışık işlem makinesinin seçilmesiyle, maliyetlerde geleneksel yönteme göre yıllık 5,5 katlık bir tasarruf sağlanabilmektedir. Sağlanan bu tasarruflarla, ardışık işlem makinesinin seçimi nedeniyle yapılan yatırım 4 senede geri kazanabilmektedir. Dolayısıyla eğer yeni bir yatırım yapılacaksa, kesinlikle ardışık işlem makinelerinin tercih edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
ECONOMICAL COMPARISON OF SUCCESSIVE OPERATION MACHINES WITH CONVENTIONAL SINGLE OPERATION MACHINES USED IN FURNITURE INDUSTRY Suat ALTUN ABSTRACT In this study, the aim is to compare, in numeric values, the conventional single operation machines and the successive operation machines that are used in furniture industry and which technology would be more appropriate for the business enterprise. Work measurement chronometer technique has been used to find the basic time spans which will form a basis for analyzing the alternative technology cost. For the basic time spans to be determined, first of all, duration has been differentiated according to standard time components and among these components only the basic time span component has been analyzed. In measurements, a chronometer which is 1/100 s sensitive has been used and the data has been recorded in the observation form in seconds. The sufficiency of the number of observations has been tested with REFA dispersion number method. Obtained results have been transformed into basic time spans according to the work measurement standard analyzing technique. From the obtained normal time, visible cost components such as labor, energy, depreciation have been derived and the results have been used in technology decision analyses. According to the technology decision analyses, if the successive operation machine is chosen, the cost can be saved 5.5 times more per year than the conventional method. With this saving, the investment made in choosing the successive operation machine could be regained in 4 years. Consequently, if a new investment is to be made it is advised that the successive operation machines are preferred.