Farklı konstrüksiyonlu ahşap kapıların yanmaya karşı dayanımının tespiti
Determination of fire resistance values of wooden doors with different construction
- Tez No: 131089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL BURDURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Kapılar, yangın, yangın dayanımı, ahşap, Doors, fire, fire resistance, wood
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma ile piyasada seri olarak üretilen ve farklı konstrüksiyonlara sahip düşey konumlu yapı elemanı olan kapıların yangına dayanım özelliği incelenmiştir. Kapıların yangına dayanım özelliklerinin incelenmesi için ana taşıyıcı karkas ve bu karkasın içerisinde bulunan yangına dayanıklı okal yonga levha dolgu malzemesi sabit olmak üzere, 1/1 ölçekli 83,5 / 206,6 cm ölçülerinde kayın kaplamalı, laminat kaplamalı, compact laminat kaplamalı, doorskin kaplamalı ve sapelli masif ( Entandropragma cylindiricum) kapılar üretilmiştir. Yangına dayanım değerlerini ölçmek için özel olarak kurulmuş test odasına monte edilmiş, TS EN 1 634-1 363'e göre yangına dayanım süresi dakika (dk) olarak tespit edilmiştir. Elde edilen değerler kendi aralarında kıyaslama yolu ile değerlendirilmiştir. Buna göre en yüksek yangına dayanım değeri, 33.34 dk ile sapelli masif kapıda meydana gelmiştir. Bu kapıyı 29.00 dk' lık yangına dayanım değeri ile lamin'at kaplamalı kapı, 28.30 dk 'lık yangına dayanım değeri ile kayın kaplamalı kapı, 21.55 dk' lık yangına dayanım değeri ile kompakt laminat kaplamalı kapı ve 15.50 dk' lık yangına dayanım değeri ile doorskin kaplamalı kapı takip etmiştir. Sapelli masif kapının yangına dayanım değerinin en yüksek çıkmasının nedeni sapelli masifin öz kütlesinin yüksek olması, yanmanın ilerleyen safhalarında yüzeyde kömürleşmenin meydana gelmesi ve bu katmanın yanmanın ilerlemesini engellemesi olabilir. Diğer kapılarda da yangına dayanıklı okal yonga levhanın kullanılması yangına dayanım değerini artırıcı yönde etki etmiştir.
Özet (Çeviri)
Fire resistance of mass produced doors in the market, which have different constructions as vertical construction components, has been studied in this research. To investigate the fire resistance of the doors 1/1 scaled 83.5/206.6 cm beech veneered, laminated, compact laminated, molded and şapele massive (Entandropragma cylindiricum) doors have been produced while the skeleton and the fire resistant tubular chipboard kept constant. Fire resistance times have been determined in terms of minutes based on the standard TS EN 1634-1363. The tests have been performed in a specially designed room. The results have been evaluated by means of comparison of the values with each other. According to this, the highest fire resistance value has been obtained from the şapele massive door with 33.34 minutes. The values for other doors are 29.00 min., 28.30 min., 21.55 min., and 15.50 min. for laminated, beech veneered, compact laminated and molded doors respectively. The reason for the şapele massive door's having the highest fire resistance value can be explained by its high density and a coaled layer on the surface which prevents further burning. The usage of the fire resistant tubular chipboard increased the fire resistance of the other doors as well.