Saf B-TCP/osteoblast kompozitlerinin sert doku hasarlarının iyileştirilmesine olan katkısının araştırılması
Investigation of the effects of pure B-TCP/osteoblast composites to theraphy bone defects
  1. Tez No: 131100
  2. Yazar: Ö. AYLİN GÜRPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ONUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik iliği, obteoblast, TCP, kemik doku hasarı, Bone marrow, osteoblast, TCP, bone defect
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
SAF p-TCP/OSTEOBLAST KOMPOZİTLERİNİN KEMİK DOKUSU HASARLARININ İYİLEŞTİRİLMESİNE KATKISININ ARAŞTIRILMASI Ö. Aylin Gürpınar Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Genel BiyjatöjTAnabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, kemik iliği osteoblast hücrelerinin saf (3-TCP partiküller üzerinde kültürü yapılmış ve osteoblast/p-TCP kompozitleri hazırlanarak in vivo uygulamalar için bir model oluşturulmuştur. Çalışmanın ilk aşamasında, steril koşullar altında kemik iliği çıkartılarak pipetleme ile hücre süspansiyonu haline getirilmiş ve bu hücreler primer vasat ile inkübasyona kaldırılmıştır. İnkübasyondan üç gün sonra ise, kültür kabının yüzeyine tutunan hücreler, osteoblast vasatı ile standart kültür koşullarında inkübe edilmişlerdir. İkinci aşamada yüzeyi tamamiyle kapladıktan sonra iki kez pasajları yapılan osteoblast hücrelerinin, ?-TCP partiküller üzerinde ve polistiren kültür kaplarında (kontrol) kültürü yapılmış, inkübasyonun 1, 7, 14, 21 ve 30. günlerinde iki grup için de hücre üremesi ve alkalen fosfataz (ALP) aktivitesi incelenmiştir. Son aşamada ise osteoblast/p-TCP kompozitleri, tibiada oluşturulan kemik doku boşluğuna implante edilmişlerdir. Sonuçlar, TCP ve kontrol grupları için, hücre sayıları ve ALP aktivitesinin zamana bağlı olarak arttığını ve en fazla hücre sayısı ve ALP aktivitesinin ?-TCP partiküller üzerinde ve 21. günde olduğunu göstermiştir. İmplantasyonda ise, ?-TCP partiküller kemik doku ile birleşmiş ve yeni kemik oluşumu gerçekleşmiştir. Bu sonuçlar, ?-TCP partiküllerin, kemik iliği osteoblast hücreleri için taşıyıcı olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Bu nedenle bu çalışma, kemik dokusu hasarlarının tedavisi için osteoblast/?-TCP kompozitlerinin uygulanmasında ilk aşamayı oluşturması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF PURE p-TCP/OSTEOBLAST COMPOSITES TO THERAPY BONE DEFECTS Ö. Aylin Gürpınar Hacettepe University, Department of Biology, General Biology Section ABSTRACT In this study, osteoblastic cells were cultured on ?-TCP particules and osteoblast/?-TCP composites were prepared as a model. In the first step, bone marrow was harvested under sterile conditions. Cell clumps were broken up by pippeting and cell suspension was cultured in primary media under sterile conditions. After three days, the cells which adhered to the surface of the flask were cultured in osteoblast medium. In the second step, when the cells became confluent, they were passaged two times and cultured on ?-TCP granules and polystirene cell culture dishes (control group). Cell proliferation and alkaline phosphatase (ALP) activity were measured on 1, 7, 14, 21 and 30 days in both groups. In the last step, osteoblast/ ?-TCP composites were implanted into the bone defects. The results showed that both in ?-TCP and control groups, cell number and ALP levels increased significantly with time at all testing periods and the highest cell number and ALP activity were seen in ?-TCP group on day 21. It was also observed that the integration of composites to the bone tissue. Therefore it can be said that pure ?-TCP is a good carrier for osteoblastic cells and osteoblast/?-TCP composites seem to provide a new approach for the treatment of bone defects.