Etken eleme deneylerinde aktif etkenlerin belirlenmesi ve bilgisayar destekli deney tasarımı
Determining the active factors in screening experiments and computer aided experimental design
  1. Tez No: 131104
  2. Yazar: ANDIM OBEN BALCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÜNAY, PROF. DR. F. ZEHRA MULUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Deney Tasarımı, Tasarım Üreteci, Bilgisayar Destekli Deney Tasarımı, Analitik Hiyerarşi Süreci, Eleme Deneyleri, Statistical Experimental Design, Design Generator, Computer Aided Experimental Design, Analytic Hierarchy Process, Screening Experiments
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ETKEN ELEME DENEYLERİNDE AKTİF ETKENLERİN BELİRLENMESİ VE BİLGİSAYAR DESTEKLİ DENEY TASARIMI Andım Oben Balce Hacettepe Üniversitesi, İstatistik Bölümü, İstatistik Anabilim Dalı ÖZ Etken eleme deneylerinde, etkenlerin aktif olma önsel olasılıklarının bulunması için, konunun uzmanları ikili karşılaştırmalar tekniği ile yanıt değişkenini etkileyen etkenleri karşılaştırmakta ve her bir karşılaştırma sonucuna bir sayısal değer atanmaktadır. En yüksek olasılık değerine sahip etkenler aktif etkenler olarak adlandırılmaktadır. Literatürde aktif olma önsel olasılığının bulunması için Bradley- Terry modelinin kullanılması önerilmektedir. Bradley-Terry modelinde ikili karşılaştırmalara uzmanın verdiği cevaplar ikili ölçek (tercih edilir ya da tercih edilmez) kullanılarak sayısal değerlere dönüştürülmektedir. Etkenlerin aktif olma önsel olasılıklarının hesaplanmasında bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu tez çalışmasında, etken eleme deneylerinde etkenlerin aktif olma önsel olasılığının bulunması için, uzmanın ikili karşılaştırmalara verdiği cevapların sayısal değerlere dönüştürülmesinde 1-9 ölçeğinin kullanılmasının ve uzman cevaplarına ilişkin bir tutarlılık oranının hesaplanmasının daha kolay olması açısından Analitik Hiyerarşi Süreci önerilmektedir. Ayrıca, 25"2 ve 2 kesirli çok etkenli tasarımlarının üreteçlerinin belirlenmesi ve Taguchi'nin La, L9> L-|6l L27 ve L32 tasarımlarında etkenlerin kolonlara atanması için bazı yaklaşımlar geliştirilmiştir. Çalışmanın son kısmında, bu yaklaşımları ve etken eleme deneylerinde aktif olma önsel olasılıklarının bulunmasında Analitik Hiyerarşi Sürecinin kullanımını da kapsayan, genel amaçlı bir bilgisayar destekli deney tasarımı yazılımı geliştirilmiş ve ayrıntılı biçimde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
DETERMINING THE ACTIVE FACTORS IN SCREENING EXPERIMENTS AND COMPUTER AIDED EXPERIMENTAL DESIGN Andım Oben Balce Hacettepe University, Department of Statistics, Statistics Section ABSTRACT In screening experiments, in order to find prior probability that a factor is active, the experts compare the factors that effect response variable using the method of pairwise comparisons and the result of each comparison is assigned to a numerical value. Factors that have high prior probability value are called active factors. In literature Bradley-Terry model is suggested to be used in order to find the prior probability that a factor is active. In this model, the responses that are obtained from the pairwise comparisons are converted to the numerical values using binary scale (preferable or not preferable). Some problems may occur in estimating the prior probability that a factor is active. In this dissertation, the Analytic Hierarchy Process is suggested in order to find the prior probability that a factor is active in screening experiments because 1-9 scale is used to convert the responses that are obtained from the pairwise comparisons to the numerical values and there is a consistency ratio about the responses of the expert to the pairwise comparisons. Also, some approaches are developed for determining the design generators in 25“2 and 26”3 fractional factorial designs and for assigning the factors to the columns in Taguchi's L8, L9, L16, L27 and L32 designs. In the final part of this study, a computer aided experimental design software package that includes these approaches and the Analytic Hierarchy Process used in finding the prior probability that a factor is active in the screening experiments is developed and presented in details.