Investigation of the cross-metathesis reactions of olefines using an electrochemically produced metathesis catalyst
Elektrokimyasal olarak üretilen bir metatez katalizörü ile olefinlerin çapraz metatez tepkimelerinin incelenmesi
- Tez No: 131118
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ İMAMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: çapraz metatez, elektrokataliz, WCI6, asiklik olefin, siklik olefin, cross-metathesis, electrocatalysis, WCI6, acyclic olefin, cycloolefin
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ELEKTROKİMYASAL OLARAK ÜRETİLEN BİR METATEZ KATALİZÖRÜ İLE OLEFİNLERİN ÇAPRAZ METATEZ TEPKİMELERİNİN İNCELENMESİ Sevil Çetinkaya ÖZ Çapraz metatez tepkimeleri, olefinlerin daha uzun veya daha kısa homologlarına tek basamakta dönüşümünü sağlar. Tepkime ürünleri ham madde olarak oldukça önemlidir. WCI6 in elektrokimyasal olarak indirgenmesi ile aktif olefin metatez katalizörü oluşur. Bu çalışmada, WCİ6-e~-AI-CH2CI2 katalizör sisteminin fonksiyonel grup içeren ve fonksiyonel grup içermeyen olefinlerin çapraz metatez tepkimelerine uygulanabilirliği araştırıldı. Çapraz metatez tepkimelerinden elde edilen ürünler GC-MS tekniği ile analiz edildi. 7-Tetradekenin eşit miktarda 4-okten ile çapraz metatezi sonucu beklenen çapraz metatez ürünü, 4-undeken, yüksek verimle oluştu. Elektrokimyasal olarak indirgenmiş WCI6 ile katalizlenen 7-tetradekenin 2- oktenle metatez tepkimesi sonucu çapraz ve self metatez ürünleri oluştu. Aynı katalizör varlığında yüksek-molekül kütleli, fonksiyonel grup içeren olefinin (erusik asit, (CH3(CH2)7CH=CH(CH2)ııCOOH)), aşırı miktarda 2-oktenle çapraz metatezi çalışıldı. Bu tepkimenin ürünlerinden fonksiyonel grup içermeyen hidrokarbonlar, 2-undeken (2-C-n), 6-dodeken (6-C12) ve 6-pentadeken (6-C15), belirlendi. Metatez tepkimeleri farklı katalizör/olefin oranı ve reaksiyon sürelerinde yapıldı. Çapraz metatez ürünlerinin elde edilmesi için gerekli optimum koşullar belirlendi. Simetrik olefinlerin a-olefinlerle çapraz metatezi de önceden belirlenen optimum koşullarda çalışıldı. Norbornenin, halkalı yapıdaki çeşitli olefinlerle (siklopenten, 1,5-siklooktadien) metatez tepkimeleri araştırıldı. Tüm polimer ürünleri, FTIR, 1H -13C NMR ve GPC ile analiz edildi. Polimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları DSC ile belirlendi.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE CROSS-METATHESIS REACTIONS OF OLEFINS USING AN ELECTROCHEMICALLY PRODUCED METATHESIS CATALYST Sevil Çetinkaya ABSTRACT Cross-metathesis reactions allow single step conversion of olefins into shorter or longer homologues. The reaction products are highly important as raw material. Electrochemical reduction of WCI6 results in the formation of an active olefin metathesis catalyst. In the present work, the application of the WCİ6-e"-AI-CH2CI2 catalyst system to cross-metathesis reactions of non-functionalized and functionalized olefins was investigated. The product mixtures obtained from the cross-metathesis experiments were analyzed by GC-MS techniques. Cross- metathesis of 7-tetradecene with an equimolar amount of 4-octene generated the desired cross-product, 4-undecene, in good yield. The reaction of 7-tetradecene with 2-octene, catalyzed by electrochemically reduced tungsten hexachloride, resulted in both self- and cross-metathesis products. The cross-metathesis of a high-molecular-weight non-functionalized olefin (erucic acid, (CH3(CH2)7CH=CH(CH2)nCOOH)), with an excess of 2-octene in the presence of this catalyst has been studied. Only non-functionalized hydrocarbon products, viz. 2-undecene (2-Cn), 6-dodecene (6-C12) and 6-pentadecene (6-C15), were detected. Metathesis reactions performed under different catalyst/olefin ratios and reaction times. Optimum conditions for obtaining cross-metathesis products were determined. The cross-metathesis of symmetrical olefins with a-olefins was also studied under the predetermined conditions. Metathesis reactions of norbornene with various cycloolefins (cyclopentene, 1,5- cyclooctadiene) were investigated. All polymers were characterized by FTIR, 1H- 13C NMR spectroscopy and GPC analysis. Glass transition temperatures of the polymers were measured by DSC.