Euphorbıa türlerinin ağır metal gideriminde kullanılabilirliklerinin araştırılması
Investigation of the usability of euphorbia type on the heavy metal removal
  1. Tez No: 379818
  2. Yazar: HÜSEYİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal giderimi, Euphorbia macroclada, Euphorbia rigida, Heavy Metal Removal, Euphorbia macroclada, Euphorbia rigida
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, Euphorbia rigida BIEB ve Euphorbia macroclada BOISS. bitki materyalleri kurutuldu. Etil alkol-su (1:1), su ve etil asetat ile ekstraksiyonundan sonra su ile ekstre edildi. Elde edilen bu ekstreler farklı konsantrasyonlarda hazırlanarak, artan derişimlerdeki Cd+2, Zn+2, Cu+2 ve Pb+2 çözeltileri ile muamele edildi. Çöktürme işlemi sonrası üstte kalan sulu faz santrifüjlenerek ayrıldı. Ayrılan süpernatantta ağır metal miktarı ICP-OES cihazı kullanılarak ölçüldü. Cd2+ ve Zn2+ ağır metalleri giderimi dikkate alındığında; E. rigida ve E. macroclada türlerinin elde edilen 3 ekstreside Cd2+ ve Zn2+ metallerini kayda değer bağlayamadığı görüldü. Cu2+ ağır metali giderimi dikkate alındığında; E. rigida'nın etil asetat sonrası su ile elde edilen ekstresi 500 mg/L konsantrasyonda %26.35 ile en fazla Cu2+ gideren ekstre olurken, su ekstresinin aynı konsantrasyonda %24.4 Cu2+ giderdiği görüldü. E. macroclada türünün etil asetat sonrası su ekstresi 500 mg/L konsantrasyonda %8.68 Cu2+ metalini uzaklaştırdı. Pb2+ ağır metali giderimi dikkate alındığında; E. rigida'nın su-etil alkol (1:1) karışımı ile elde edilen ekstresi 800 mg/L konsantrasyonda %64.16, 1200 mg/L konsantrasyonda %75.87 en fazla Pb2+ gideren ekstre olurken, su ekstresi 800 mg/L konsantrasyonda %50.94 ve 1200 mg/L konsantrasyonda %63.51 Pb2+ giderdiği görüldü. Etil asetat sonrası su ekstresinin 1200 mg/L konsantrasyonda giderdiği Pb2+ ise %54.67 olarak hesaplandı. E. macroclada türünün su ekstresi 1200 mg/L konsantrasyonda %54.41 Pb2+ metalini bağlayarak ortamdan ayırabildi. Uygun koşullarda çalışıldığında E. rigida'dan ve E. macroclada'dan elde edilen ekstrelerinin Pb+2 iyonlarının giderimi için kullanılabileceği gibi konsantrasyonu arttırılarak Cu+2 iyonlarının gideriminde de başarılı birer doğal ağır metal gidericileri oldukları sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, Euphorbia rigida BIEB and Euphorbia BOISS macrocla. Plants were dried. After extracting Ethyl alcohol-water (1:1) with water and ethyl acetate, Ethyl alcohol-water was extracted with water. The obtained extracts, prepared at different concentrations, were treated with Cd+2, Zn+2, Cu+2 ve Pb+2 solutions. After precipitation procedure, the supernatant aqueous phase was separated by centrifugation. Amount of heavy metals in the separated supernatant was measured by using ICP-OES. When considering the removal of Cd2+ and Zn2+, heavy metals; 3 different types of extracts obtained from E. rigida and E. macrocla can not bind significant the metals Cd2+ and Zn2+. Considering Cu2+ heavy metal removal; the E. rigida extract obtained by water after ethyl acetate at 500 mg / L concentration with a maximum of 26.35% Cu2+. The water extract is consumed 24.4% amount of Cu2+ at the same concentration. After the ethyl acetate E. macroclda type water extract at the concentration of 500 mg / L remove 8.68% concentration of Cu2+ metals. According to Pb2+ heavy metal removal; the extract of E. rigida obtained with the mixture of water-ethanol (1:1, v/v), the heavy metal removal was 64.16% at the concentration of 800 mg / L, and 75.87% at 1200 mg / L concentration. The removal of water extract was 50.94% at 800 mg/L concentration and 63.51% 1200 mg/L concentration. The removal of heavy metal by water extract after Ethyl acetate was calculated. The water extract of E. Marcoclada type was seperated from the media by binding 54.41% of Pb2+ metal at 1200 mg/L concentration. When working in optimum conditions, the extracts of E. Rigida and E. Macroclada were used for removing the Pb2+ metal ions. In also, with increasing the extract concentrations, they can be used as a potential native heavy metal remover for Cu2+.