Endüstriyel atıklardan pigment üretimi
Production of pigments from industrial wastes
  1. Tez No: 131206
  2. Yazar: YUSUF İCEN İNCEEFE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET TURAN, DOÇ. DR. BEKİR KARASU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hammaddeler, Endüstriyel Atıklar, Pigment Sutten ve Şeffaf Sır, Renk, Raw Materials, Industrial Waste, Pigment, Matt Glaze, Transparent Glaze, Colour
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ENDÜSTRİYEL ATIKLARDAN PİGMENT ÜRETİMİ İ. YUSUF ÎNCEEFE Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Servet TURAN 2003, 69 sayfa Seramik endüstrisinde kullanılan pigmentler oksitlerin farklı oranlarda karıştırılması ve yüksek sıcaklıklarda kalsinasyonu ile elde edilir. Oksitler, uygun nitelikteki hammadde veya proses atıkları olabilir. Bu çalışmada kromit, limonit cevherleri, Samsun bakır üretimi proses atığı, Küre pirit atığı, Seydişehir kırmızı çamur atığı, kumlama atığı (Entil A.Ş.) çeşitli oranlar da karıştırılıp pigment üretim işlemlerinden geçirilip siyah ve kahverengi pigment elde edilmesi amaçlanmıştır. Yapılan denemeler sonunda kumlama atığı ve kromite ilave oksit olarak CoO katıldığında duvar karosu şeffaf sırda siyah renk elde edilmiştir. Diğer denemelerde hedeflenen siyah rengin yanısıra şeffaf sırda farklı renkler elde edilmiştir. Üretilen pigmentler ayrıca yer karosu saten sırda denenmiştir ve endüstriyel kullanımı olan renkler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis PRODUCTION OF PIGMENTS FROM INDUSTRIAL WASTES İ. YUSUF İNCEEFE Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Servet TURAN 2003, 69 pages The pigments which are used in the ceramic industry are obtained by mixing various oxides and calcining at high temperatures. These oxides could either be suitable raw materials or industrial process wastes. In this study, it was aimed to obtain black and brown colour using the various ratios of limonite, chromite, Samsun copper production process waste, Küre phirite waste, Seydişehir red mud waste, Grindings waste from Cast Iron Foundry were applied to these mixtures. The targeted black colour was obtained when chromite raw material, Grindings waste from Cast Iron Foundry and pure CoO were used together. Various colour in transparent glazes was resulted when other combinations of pigments used. Promising pigments were also used in matte glazes and industrially acceptable colours were obtained.