Diopsit esaslı porselen seramikler
Diopside base diopside porcelain ceramics
- Tez No: 131205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Porselen Karo, Cam-Seramik, Opaklık, Diopsit, Porcelain tile, Glass-Ceramic, Opacity, Diopside 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DİOPSİT ESASLI PORSELEN SERAMİKLER MUSTAFA ÇAVAÇ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ferhat KARA 2003, 50 sayfa Bu çalışmanın amacı, pişirim koşullarında diopsit kristallerini oluşturabilecek şekilde dizayn edilmiş, yüksek oranda toprak alkali elementlerini içeren, beyazlığı yüksek porselen karo bünyelerin geliştirilmesidir. Diopsit kristallerini içeren, zirkonsuz, porselen karolar geliştirilmiştir. K20-CaO-MgO-Si02 içeren frit ile kil, kalsit, manyezit, feldspat, kuvars kullanılarak formüle edilen bünye hızlı pişirim şartlarında sinterlenmiştir. Diopsit kristalleri pişirim rejiminde gelişmiştir. Diopsit kristalleri yüksek kırınım indisine sahip olduklarından ve demiri latisinde renk vermeyen formu olan Fe+2 iyonu şeklinde çözdüğünden dolayı, standart hammaddeler kullanılarak yüksek beyazlıkta porselen karolar geliştirilmiştir. Diopsit esaslı porselen karoların maliyeti, geliştirilen bünyeye göre beyazlık değeri daha düşük olan süperbeyaz olarak nitelendirilen ürünlerden daha düşüktür. TS EN 176 standardına göre fiziksel ve kimyasal özellikleri geleneksel porselen karo ile benzerdir. Yüksek miktarda frit kullanımı ile, homojen ve iri kristalizasyon sonucu mukavemet değeri 90 MPa olan bünyeler üretilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DIOPSIDE BASE PORCELAIN CERAMICS MUSTAFA ÇAVAÇ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Programme Supervisor: Assos. Prof. Ferhat KARA 2003, 50 pages The aim of study is to develop high whiteness a porcelain tile body containing substantial amount of alkaline earth elements was formulated to form diopside crystals during firing. Zircon free porcelain tiles containing diopside crystals were developed. A frit containing K20-CaO-MgO-SiC>2 was formulated with clay, calcite, magnesite, quartz and feldspar and the formulate was sintered in an industrial fast firing furnace. Diopside crystals were developed during firing. Even using ordinary raw materials resulted in high whiteness of the tiles and this was attributed to high refractive index of diopside crystals and also the dissolution of iron in diopside lattice as Fe2+. The cost of producing diopside tiles was rather lower than the similar whiteness so called superwhite porcelain tiles. Physical and chemical properties according to EN 176 were similar to conventional porcelain tiles. When higher amount of frit was used in the formulation, homogeneous and extensive crystallisation occur and this gives rather higher mechanical strength values being about 90 MPa.