Derin kazılar ve destekleme sistemleri
Deep excavations and support systems
- Tez No: 131207
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TUNCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Derin Kazılar, Plaxis, Destek Sistemleri, Deep Excavations, Plaxis, Support Systems
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DERİN KAZILAR VE DESTEKLEME SİSTEMLERİ BEKİR SİNAN APAYDIN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Mustafa TUNCAN 2003, 244 sayfa Derin kazılar, gerçekleştirildiği bölgenin şartlarına göre değişmekle birlikte, gerçekleştirildiği bölgede ve civarında stabilite ve deformasyonlar açısında büyük problemler yaratma potansiyeline sahiptirler. Özellikle şehirsel bölgelerde veya mevcut yapı yalanlarında gerçekleştirilecek kazıların çok dikkatli bir şekilde ele alınması gerekmektedir. Bu tezde, derin kazıların desteklenmesine yönelik sistemler kısaca anlatılmıştır. Bu sistemlere yönelik yapılan araştırmalar ve destek sistemlerinin saha performansları üzerine genel bir inceleme yapılmıştır. Günümüzde artık kullanımı oldukça artan sonlu eleman analizine yönelik bir çalışma da ayrıca bu tezde gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla Plaxis adlı bir analiz programı kullanılmıştır. Bu programın kullanımı ve yetenekleri kısaca anlatılmıştır. Plaxis adlı programla vaka analizleri ele alınıp saha sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Ayrıca, bu programla, bir derin kazı üzerinde parametrik çalışmalar yapılmış ve kazı performansı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis DEEP EXCAVATIONS and SUPPORT SYSTEMS BEKİR SİNAN APAYDIN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Supervisor: Prof. Mustafa Tuncan 2003, 244 pages Deep excavations can cause big problems like unstability or large deformations that depend on the field conditions. Especially, the deep excavations at urban areas or near the existing structures must be considered very carefully. At this thesis, support systems for deep excavations were shortly explained. Studies which are made for support systems and field performances of support systems were presented. In addition, finite element analyses which are widely used are also made for some case histories of deep excavations with finite element program Plaxis. The use and the capability of Plaxis were also explained. The finite element analysis results of the case studies were considered with the observed results. In addition, parametric studies were made on a deep excavation and the results were considered.