Karvakrol'ün mutajenik ve antimutajenik aktivitiesinin ames ve SCE yöntemleri ile araştırılması
Searching carvacol's mutagenic and antimutagenic activity with ames and SCE
  1. Tez No: 131213
  2. Yazar: EVRİM İPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA SİVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ames test, Mutajenite, Antimatajenite, Karvakrol, SCE, Lenfosit Kültür, Ames test, Mutagenicity, Antimutagenicity, Carvacrol, SCE, Lymphocytes culture
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KARVAKROLÜN MUTAJENİK VE ANTİMUTAJENİK AKTİVİTESİNİN AMES VE SCE YÖNTEMLERİ İLE ARAŞTIRILMASI EVRİM İPEK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yar&.Doç.Dr.Hülya- SİVAS 2003, 63 sayfa Bu çalışmada, bir kekik türü olan Origanum onites L. den izole edilmiş, antimikrobiyal ve antitümor aktiviteleri bulunan karvakrolün mutajenik ve antimutajenik aktiviteleri Ames/Salmonella/Mikrozom ve SCE (Kardeş Kromatid Değişimi) yöntemleriyle araştırılmıştır. İlk olarak, mutajenik aktivite için Ames testinde. Salmonella typhimurium' un TA98 ve TA100 suşları, plak inkorporasyon yöntemi ile metabolik aktivitenin S9 mikrozomal fraksiyon varlığında ve yokluğunda karvakrol ile muamele edilmiştir. Antimutajenik etkinin araştırılması, aynı işlemlerin pozitif mutajen olarak 4-NitroH3-Fenilendiamin (-S9) ve 2-Aminofloren (+S9) varlığında tekrar edilmesi ile yapılmıştır. Her iki^deneyin sonuçlan, karvakrolün S. typhimurium. için mutajenik bir etkiye sahip- olmadığı, ama ©nemli derecede pozitif mutajenlerin etkisini engelleyerek antimutajenik aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir. Çalışmanın ikinci aşamasında, karvakrol ile muamele edilmiş, insan periferal kanından izole edilen lenfosit hücrelerinde kardeş kromatid değişimi incelenmiştir. Kromozomları 5-bromo- 2-deoksiüridin ile işaretlenmiş lenfositler, karvakrolle inkübe edildikten sonra FGP (Fluoresence Plus Giemsa) yöntemi ile boyanmış ve kromozomlar SCE frekansım hesaplamak için ışık mikroskobunda incelenmiştir. Karvakrolün olası antimutajenik etkisi aynı yöntemde, mitomisin C nin oluşturduğu etkiye karşı araştırılmışta. SCE deneylerinin sonuçları karvakrolün mutajenik etki göstermediğini ama önemE derecede doza bağlı antimutajenik etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Elde edilen bütün sonuçlar kekik bitkisinin ana bileşenlerinden biri olan karvakrolün in vitro koşullarda önemli derecede antimutajenik aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir. Bu açıdan karvakrolün kanser gibi.genetik hastalıkları önlemede farmakolojik bir öneme sahip olabileceğini ileri sürebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis SEARCHING CARVACROL'S MUTAGENIC AND ANMUTAGENIC ACTIVITY WITH AMES AND SCE EVRİM İPEIC Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Yard.Doç.Dr.Hfilya SİVAS 2003, 63 pages In this study, mutagenic and andmutagenic activities of carvacrol which were isolated from Origanum Onites L., possesing antimicrobial and antitumor activities were investigated through Ames/SalmQnella/Microsome and SCE (Sister Chromatid Exchange) methods. Firstly, TA98 and TA1O0 strains of Salmonella typhimurium were investigated for the mutagenic activity of carvacrol by the plaque incorporation method in the presence or absence of metabolic activity (S9 microsomal fraction) in Ames test. Investigation of the antimutagenic activity was carried out repeating the same assay in presence of 4-Nitro-o-Phenylendiamine (-S9) and 2-Aminofloren (+S9) as positive mutagens. The results of both investigations revealed that carvacrol does not have any mutagenic effect on S. Typhimurium but it has an antimutagenic activity by significantly preventing the effect of positive mutagens. In the second step of study, SCE assay was performed in lymphocytes isolated human peripheral blood after incubating with carvacrol. The lymphocytes, of which chromosomes were marked with 5-bromo-2-deoxyuridine, were stained under FGP (Fluoresence Plus Giemsa) method after incubalid on with carvacrol and the chromosomes were analyzed under a light microscope in order to calculate SCE frequency. The possible antimutagenic effect of carvacrol was also investigated under the same method against the effect of mitomycin C. The results of SCE teste reveal that carvacrol does not have any mutagenic effect but has a significantly antimutagenic effect as a dose dependent manner. All of the attained results show that carvacrol which is one of the main constituents of origanum has a significantly antimutagenic effect under in vitro conditions. Therefore we claim that carvacrol might have a pharmacological importance in preventing genetic diseases such as cancer.