Eskişehir zemininin makaslama dalgası hızı (Vs) değişimine bağlı özelliklerinin incelenmesi ve doğal titreşim periyodunun (To) bulunması
Inspectation of the shear wave velocity (Vs) change by the soil properties and determination of the natural period (To) of the soil in the Eskişehir urban area
  1. Tez No: 131223
  2. Yazar: MUAMMER TÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN AYDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), Zemin Doğal Titreşim Periyodu (T0), Makaslama Dalgası Hızı (Vs), NEHRP Yer Sınıflaması, Sismik Konik Penetrasyon Testi (SCPT), Geographic information system (GIS), Natural period of soil (T0), Shear wave velocity (Vs), National Earthquake Hazard Reduction Program (NEHRP), Seismic Conic Penetration Test (SCPT). 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR ZEMİNİNİN MAKASLAMA DALGASI HIZI (Vs) DEĞİŞİMİNE BAĞLI ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ve ZEMİNİN DOĞAL TİTREŞİM PERİYODUNUN (To) BULUNMASI MUAMMER TÜN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Can AYDAY 2003, 114 sayfa Eskişehir, zemin koşullan ve denetimsiz yapılaşma olgusu nedeniyle, depremden olumsuz bir biçimde etkilenebilecek bir konumdadır. Bu çalışmada, Eskişehir yerleşim yerinde belirlenen çalışma alanında olası bir depremin etkileri ele alınarak, zemin koşulları ile makaslama dalgası hızı (Vs) arasındaki ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma alam içerisinde 32 farklı noktada Sismik Konik Penetrasyon Testi (SCPT) uygulanmıştır. SCPT sırasında qc, Rf, Vs değerleri elde edilmiştir. Bu değerler kullanılarak Robertson (1986) 'ya göre zemin türü belirlenmiştir. Elde edilen tüm verilerin frekans histogramlarına bakılmış ve zemin özelliklerini ortaya koyan tanımlayıcı istatistiksel değerlendirmeler yapılmıştır. Zemin türü değişimine bağlı gruplandırılmış CPT verileri (q" Rf) ile SCPT'den elde edilen Vs hızı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Elde edilen Vs değerleri kullanılarak çalışma alanının National Earthquake Hazards Reduction Program (NEHRP)'ye göre yer sınıflaması yapılmış, zeminin doğal titreşim periyodu (T0) hesaplanmıştır. Elde edüen tüm veriler Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yöntemi kullanılarak yorumlanmıştır. Çalışma alanını doğu-batı yönlü ikiye bölen Porsuk Çayı'na paralel alüvyon zeminde bulunan 5 veya 6 kat lı yapıların olası bir depremde rezonansa girebileceği değerlendirilerek, yeni yapılaşmalarda çalışma alanının bu özelliklerinin dikkate alınması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INSPECTATION OF THE SHEAR WAVE VELOCITY (Vs) CHANGE BY THE SOIL PROPARTIES AND DETERMINATION OF THE NATURAL PERIOD (T0) OF THE SOIL IN THE ESKİŞEHİR URBAN AREA MUAMMER TÜN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor: Prof.Dr.Can AYDAY 2003, 114 page The urban area of Eskişehir is under the influence of earthquake phenomena due to the poor soil properties and uncontrolled building construction. The aim of this master thesis was to find out the relationship between shear wave velocity (Vs) and soil conditions with the effect of earthquake facts. Totally 32 different points were selected and Seismic Conic Penetration Tests (SCPT) were applied in these locations. The values like qc, Rf and Vs were obtained during the SCPT tests. Soil types according to Robertson (1986) were determined by using these values. Statistical evaluation of all the obtained data which can be used as soil property indicator was done. All the frequency histograms of these data were analysed. The relation between shear wave velocity (Vs) which was obtained from SCPT and the reorganized qc and Rf values from CPT tests were investigated. The Vs values obtained from the relation were used for the susceptibility of the studied area deposit to ground motion amplification according to the National Earthquake Hazard Reduction Program (NEHRP). The natural period (T0) of the studied area alluvium deposits were calculated. In the end, the all obtained data were interpreted by using geographic information system (GIS) techniques. After the interpretation it is concluded that, five and six floor buildings which are located on the alluvium along the Porsuk River will have possible phonomenon of critical resonance during probably earthquake. It is proposed, these precautions must be applied during the new urban planning stage.