Hofmann tipi klatratlarla konak konuk ilişkilerinin FTIR spektroskopisiyle incelenmesi
Study with FTIR spectroscopic of host-guest interactions with Hofmann type clathrates
  1. Tez No: 131222
  2. Yazar: GÜLAY GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞENYEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hofmann-diam-tipi klatratlar, 7-diaminoheptan, 9-diaminononan, titreşim frekansları, FT-IR spektrometresi, Hofmann-diam-type clathrates, 7-diaminoheptane, 9-diaminononane, vibrational frequencies, FT-IR spectrometer
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HOFMANN TİPİ KLATRATLARLA KONAK-KONUK İLİŞKİLERİNİN FTIRSPEKTOSKOPİSİYLE İNCELENMESİ GÜLAY GÜVEN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Mustafa ŞENYEL 2003, 90 Sayfa Bu çalışmada M(l,7-diaminoheptan)Ni(CN)4.G, M(l,9-diaminononan) Ni(CN)4-G (M=Ni; G= 1,2-diklorobenzen, 1,3-dikIorobenzen, 1,4-diklorobenzen) formülü ile temsil edilen Hofmann-diam-tipi klatratlar kimyasal yollardan elde edilmeye çalışıldı. Elde edilen klatratların infrared spektrumları FT-IR spektrometresi ile 4000 cm'1- 400 cm'1 spektroskopik bölgesinde kaydedildi. Yapıya giren konuk moleküllerin sayısı klatratların elementel analizleri yapılarak belirlendi. Serbest diaminoheptan ve diaminononan molekülünün frekanslarıyla bu molekülü içeren bileşiklerin titreşim frekansları karşılaştırılarak titreşim frekans ve modları tayin edildi. Bu titreşim frekanslarından bazılarının bileşik oluşumu nedeniyle serbest moleküle göre kaydığı gözlendi. Bileşiklerin infrared spektrumlarında serbest moleküle göre gözlenen frekans kaymalarının metale bağlı olma, metal ligand titreşim modları ve çiftlenim nedeni ile ortaya çıktığı belirlendi. Spektrumların incelenmesi ile bileşiklerin | M-Ni(CN)4 polimerik tabakalarından meydana geldiği gözlendi. Ligand molekülleri bu tabakaların altında ve üstünde yer almaktadır. Bu yapılarda nikel atomu düzgün karesel düzende siyan molekülüne ait dört karbon atomu ile, metal atomları ise siyan molekülünün dört azot atomu ve ligand molekülünün iki azot atomu ile çevrilidir. Konuk olarak kullanılan moleküller tabakalar arasındaki boşluklara kimyasal bir bağ yapmaksızın konuşlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis STUDY WITH FTTR SPECTROSCOPIC OF HOST - GUEST INTERACTIONS WITH HOFMANN TYPE CLATHRATES GULAYGUVEN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor : Prof. Mustafa SEN YEL 2003, 90 Pages In this study, Hofmann-diam-type clathrates formulated in M(diaminoheptane)Ni(CN)4.G, M(diaminononane)Ni(CN)4.G (M^Ni; 0=1,2- dichlorobenzene, 1,3-dichlorobenzene, 1,4-dichlorobenzene) were obtained chemically. Infared spectra of the clathrates are recorded with FT-IR spectrometer in the spectroscopic region of 4000 cm“1 - 400 cm”1. The number of guest molecules in these clathrates structures were also determined by spectral analyses. By making comparison and analogy with free diaminoheptane molecule and free diaminononane molecule and the clathrates of these molecules, vibrational frequencies and modes were determined. Frequency shifts in some vibrational modes due to compounds formation in comparison to the free molecule was observed. It was found mat these shifts appeared due to bounding metal, metal ligand vibrational modes and coupling. By analyzing the spectra, it was determined that the compounds are formed in the polymeric | M-Ni(CN)4 1 w sheets. Ligand molecules are present below and above these sheets. In these structures, nickel atoms are bounded by the four C atoms of CN molecule whereas the metal atoms are surrounded both by the four N atoms of CN molecule and by the two N atoms of ligand molecule. The guest molecules can be accommodated in the cavities between the sheets, without making chemical bond with host structure.