Yapı kabuğunda ısı yalıtımının irdelenmesi ve anadolu üniversitesi lojmanları iyileştirme projesi örneği
Examination of heat insulation in building envelope and an example of a project to improve lodging of anadolu university lodging
- Tez No: 131228
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRAH GÖKALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Enerjinin Etkin Kullanımı ve Korunumu, Yapı Kabuğu ve Elemanları, Isı Yalıtım Malzemeleri, Isıl Konfor ve Performans, Optimum Isı Yalıtım Kalınlıkları, Conservation and Consumption Efficiency of Energy, Building Envelope and Elements, Heat Insulation and Materials, Thermal Comfort and Performance, Thickness of Optimum Heat Insulation n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAPI KABUĞUNDA ISI YALITIMININ İRDELENMESİ VE ANADOLU ÜNİVERSİTESİ LOJMANLARI İYİLEŞTİRME PROJESİ ÖRNEĞİ Hakan ÜNALAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Emrah GÖKALTUN 2003, 63 Sayfa Isı enerjisi kaynaklarının sağlanması açısından dışa bağımlı olan ülkemizde, ısı enerji tüketimi ve ısı kayıpları fazla olan“Bina”larda“Isı Korunumu”oldukça önemli bir konudur. Bu bağlamda yapılan çalışmada öncelikle yapı kabuğu elemanlarının ısıl konfor şartları ve ısıl sorunları ortaya konulmuş ve bu sorunları önleyecek yalıtım malzemeleri ve sistemleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında Anadolu Üniversitesi Lojmanları Cl-Bloğu için ısı kayıplarının azaltılmasına yönelik iyileştirme projesi geliştirilmiş ve yapı kabuğundaki dış duvarların ısı kayıpları analiz edilmiştir. Sonuç olarak örnek projede farklı ısı yalıtım malzemeleri için (EPS, XPS ve taş yünü) optimum ısı yaktım kalınlıkları hesaplanmış ve bu kalınlıklara göre yapı kabuğunun ısı geçiş katsayıları açısından TS 825'e uygunluğu kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EXAMINATION OF HEAT INSULATION TN BUILDING ENVELOPE AND AN EXAMPLE OF A PROJECT TO IMPROVE LODGING OF ANADOLU UNIVERSITY LODGINGS Hakan ÜNALAN Anatolia University Graduate School of Natural and Applied Sciences Architectural Program Supervisor: Assist Prof. Emrah GÖKALTUN 2003, 63 Pages Protection of heat in the buildings hi which high consumption of heat energy and heat loss is a very important issue in Turkey, who imports energy from other countries. In this study, thermal comfort conditions and heat problems of building envelope elements are put forward and then insulation materials and insulation systems that will prevent these thermal problems are investigated. Also, in the content of the study a project is carried out to decrease the thermal loss in Cl-block of Lodging of Anadolu University and heat loss of external walls in building envelope is analysed. Consequently, in the sample project thickness of optimum thermal insulation for different thermal insulation materials (EPS, XPS and rock wool) are calculated and according to these thicknesses its appropriateness to TS 825 is checked from the point of thermal resistance of building envelope.