Drosophila melanogaster'in (Morgan, 1909) (Diptera:Drosophilidae) ömür uzunluğu ve yumurta büyüklüğü üzerine kurşun asetatın etkisi
The Effect of lead acetate on the life span and the egg size of Drosophila melanogaster (Morgan, 1909) (Diptera:Drosophilidae)
  1. Tez No: 131251
  2. Yazar: BERNA CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. YAVUZ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Drosophila melanogaster, kurşun asetat, ömür uzunluğu, yumurta büyüklüğü, Drosophila melanogaster, lead acetate, life span, egg size 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Drosophila melanogaster 'in (Morgan, 1909) (Diptera: Drosophilidae) ÖMÜR UZUNLUĞU VE YUMURTA BÜYÜKLÜĞÜ ÜZERİNE KURŞUN ASETATIN ETKİSİ BERNA CAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Yavuz Kılıç 2003, 28 sayfa Bu çalışmada, Drosophila melanogaster'' in (Morgan, 1909) ömür uzunluğu ve yumurta büyüklüğü üzerine kurşun asetatın etkisi araştırılmıştır. Kontrol grubunda ömür uzunluğu dişi bireylerde 67,15 gün, erkek bireylerde 67,20 gün olurken; %1'lik kurşun asetatlı besiyerinde yetiştirilenlerde 42,45 gün (Ş), 43,35 gün (^); %3'lük'te 32,34 gün (Ş), 32,85 gün 0); %5'îik'te 21,55 gün (Ş), 21,60 gün (cî); %7'lik'te 15,53 gün (Ş), 15,72 gün 0) olmuştur, %8'lik kurşun asetatlı besiyerinde ise bireyler 4,30 günde tamamen ölmüştür. Kontrol grubu ile deney gruplarının yumurta büyüklükleri arasında önemli bir fark gözlenmemiştir (P>0,05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE EFFECT OF LEAD ACETATE ON THE LIFE SPAN AND THE EGG SIZE OF Drosophila melanogaster (Morgan, 1909) (Diptera: Drosophilidae) BERNA CAN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Prof.Dr. Yavuz Kılıç 2003, 28 pages In this study, the effect of lead acetate on the life span and the egg size of Drosophila melanogaster (Morgan, 1909) was investigated. While life span in control group is 67,15 days for female individuals, 67,20 days for male individuals, life span of individuals grown in food medium which contains 1% mg lead acetate has been 42,45 days (Ş), 43,35 days (0,05).