Cam seramik sırların geliştirilmesi
Development of glass ceramic glazes
  1. Tez No: 131257
  2. Yazar: KAHRAMAN ALPTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cam-Seramik Sır, Kristal Sır, Vollastonit, Diopsit, Enstatit, Glass-Ceramic Glaze, Crystalline Glaze, Wollastonite, Diopsite, Enstatite. 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CAM-SERAMİK SIRLARIN GELİŞTİRİLMESİ KAHRAMAN ALPTEKİN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ferhat KARA 2003, 52 sayfa Yoğun insan trafiğinin söz konusu olduğu ortamlarda (hastane, lokanta, alışveriş merkezleri vb.) kullanılan yer karosu ve granit gibi malzemeler yüksek oranda aşınma kuvvetlerine maruz kalmaktadır. Bu tür yerlerde kullanılan sırlar yeterince sert olmadığında, çok kısa sürede ürünler aşınmaktadır. Dolayısıyla, böylesi karolara uygun özellikte sert sırların geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada CaO-Si02 (CS), CaO-MgO-Si02 (CMS) ve MgO-Si02 (MS) sistemlerinde cam-seramik sırlar geliştirilmiştir. Ergitici olarak B2O3 ve K2O kullanılan kompozisyonlar 1450 °C'de ergitilerek firitleştirilmişlerdir. Porselen karo sırları, bu firitler kullanılarak formüle edilmişlerdir. Endüstriyel hızlı pişirim çevrimi sırasında 1200 °C üzerindeki pik sıcaklığında vollastonit, diopsit ve enstatit kristallerinin oluştuğu gözlenmiştir. Bu fazları içeren sırların kimyasal dayanımları, aşınma davranışları ve kristallerin morfolojileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DEVELOPMENT OF GLASS-CERAMIC GLAZES KAHRAMAN ALPTEKİN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ferhat KARA 2003, 52 pages The materials like floor tile and granite used in the crowded places (eg. hospitals, restaurants, shopping centers) are exposed to high abrasive forces. If the glazes used in such areas are not hard enough, the products wear away quicker than expected. Therefore, it is required that the glazes used in this sort of places must be developed in the appropriate properties. Glass ceramic glazes were developed in the system with CaO-Si02 (CS), CaO-MgO-Si02 (CMS) and MgO-Si02 (MS) systems. Compositions containing B203 and K20 as fluxing agent were melted at 1450 °C and fritted. Glazes for porcelain tiles were formulated by using these frits. It was observed that wollastonite, diopsite and enstatite crystals were formed under industrial fast firing conditions with a peak temperature over 1200 °C. Chemical resistance and wear behaviours of the wollastonite, diopsite and enstatite containing glazes and the morphology of the crystals were examined.