Diopsit esaslı duvar karosu sır ve angoplarının geliştirilmesi
Development of diopside based wall tile glaze and engobes
- Tez No: 269652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER SUVACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Diopsit, Cam Seramik, Duvar Karosu Sırları, Angop, Diopside, Glass Ceramic, Wall Tile Glazes, Engobe
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu çalısmada opaklık; SiO2-CaO-MgO-B2O3-Na2O-K2O cam seramiksisteminde gelistirilen firitlerde diopsit kristalizasyonu ile sağlanmıstır. Tezinbirinci bölümünde diopsit esaslı firitlerde yapılan kompozisyonal değisimlerinsırın ısıl davranısı, mikroyapısı ve optik özellikleri (L* değeri ve parlaklık)üzerindeki etkisi incelenmistir. Yapılan çalısmalar parlaklık ve beyazlık indisininsır mikroyapısına bağlı olduğunu göstermistir. Mikroyapılarında ?%40'dan fazlakristal faz içeren diopsit esaslı duvar karosu sırlarının L* değerleri 90'ın üzerindeölçülmüstür. Kompozisyonlarında ağırlıkça %12'den fazla (Na2O+K2O+B2O3)içeren sırların parlaklık değerlerinin 40'dan yüksek geldiği tespit edilmistir.Çalısmalar sır pürüzlülüğünün parlaklığa etki eden bir diğer önemli parametreolduğunu göstermistir. Yüzey pürüzlülüğü 1,5 ?m'dan küçük olan sırlarınparlaklık değerleri ?40'dan yüksek ölçülmüstür. Tezin ikinci bölümündesinterleme ve yumusama sıcaklığı yüksek diopsit esaslı firitlerin angopkompozisyonunda kullanımı ile yüksek opaklıkta angopların elde edilebileceğisaptanmıstır. Çalısmalar ayrıca angopta yapılan kompozisyonal değisimler ileangop temel özelliklerini (opaklık, sıvı geçirimlilik ve ısıl genlesme katsayısı)kontrol etmenin mümkün olduğunu göstermistir. Çalısmalar sonucundagelistirilen diopsit esaslı firit ve angoplar ile hammadde maliyetleri sırasıyla?%30 ve %20 oranlarında azaltılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, opacity was achieved by diopside crystallization in fritsbelonging to the SiO2-CaO-MgO-B2O3-Na2O-K2O glass ceramic system. In thefirst part of the thesis, effects of compositional changes on thermal behaviour(sintering and crystallization processes), microstructure and optic properties ofglaze (L* index, brightness) were investigated in the diopside based frits. Studiesindicated that brightness and whiteness index are depend on the glazemicrostruture. Glazes which have higher than %40 crystal phase in itsmicrostructure, exhibit higher than 90 whiteness indexe. Frit compositions, whichcontain more than %12(Na2O+K2O+B2O3) by weight, exhibit brightness higherthan 40. Studies showed that roughness is another important parameter forbrightness. Glazes which have surface roughness less than 1,5 ?m, exhibitbrightness higher than 40. In the second part of the thesis; it was shown that highopaque engobes can be achieved by using diopside frits which has high sinteringand softening temperature. The studies also showed that by making compositionalvariations in engobe recipes; it is possible to control main properties of engobe(opacity, permability, thermal expansion coefficient). By new developed diopsidebased engobe frit and diopside based wall tile engobe, raw material costs havebeen reduced by ?%30 and ?%20 respectively.