Eskişehir için hava kirliliği envanterinin hazırlanması ve CBS destekli hava kirliliği haritalarının oluşturulması
Preparation of emission inventories and GIS-supported mapping of air pollution in Eskişehir
  1. Tez No: 131258
  2. Yazar: HİCRAN ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY DÖĞEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Kirliliği, Emisyon Envanteri, Emisyon Faktörü, CBS, Haritalandırma, Air Pollution, Emission Inventory, Emission Factor, GIS, Mapping
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR İÇİN HAVA KİRLİLİĞİ ENVANTERİNİN HAZIRLANMASI VE CBS DESTEKLİ HAVA KİRLİLİĞİ HARİTALARININ OLUŞTURULMASI HİCRAN ÇINAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Tuncay DÖGEROGLU 2003, 112 sayfa Bu çalışmada, Eskişehir merkez ilçe yerleşim bölgesi için, konut ısıtılması, trafik ve sanayi tesislerindeki yakıt kullanımından kaynaklanan emisyonların hava kirliliğine katkısının belirlenmesi amaçlanmıştır. Emisyon envanterine esas olan çalışma alanı için mahalle bazında nüfus, ısıtma sistemi ve ısınma amaçlı kullanılan yakıtların tür ve tüketim miktarları ile çalışma alanı için trafiğe kayıtlı araç sayıları, şehir içindeki ana arterlerdeki trafik akım yoğunluğu bilgileri ve sanayi tesislerinin yakıt tüketim miktarları ile ilgili veriler 2002 yılı baz alınarak toplanmıştır. Toplanan bu veriler, özellikle yanmadan kaynaklanan kirletici bileşenlere (PM, SO2, CO, VOC, NO") ait emisyon faktörleri ile birlikte değerlendirilerek, ilgili noktasal, çizgisel ve alan kaynaklar için kütlesel emisyon hızı değerleri hesaplanmıştır. Hesaplanan emisyonların çalışma alanındaki dağılımını görsel olarak değerlendirmek üzere, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) kullanılarak emisyon haritaları oluşturulmuştur. Bu çalışmada dikkate alman kaynaklardan atmosfere atılan kirleticilerin yıllık toplam miktarlarının 405 ton/yıl (VOC) ile 9147 ton/yıl (CO); kişi başına miktarlarının 0,8 kg/kişi-yıl (VOC) ile 18,12 kg/kişi-yd (CO) ve birim alan başına tanımlanan miktarlarının ise 3,29 ton/km2-yıl (VOC) ile 74,3 ton/km2-yıl (CO) arasında değiştiği görülmüştür. Konut ısıtılmasına yönelik kullanılan ithal kömür ve Soma linyiti tüketimi PM, S02 ve CO emisyonlarının meydana gelmesinde önemli paya sahiptir. Trafik ise en çok VOC ve NOx emisyonlarının oluşumunda ön plana çıkmaktadır. Ayrıca, tüm kirleticiler için sanayi kaynaklı ve konut ısıtılmasına yönelik doğalgaz kullanımından kaynaklanan emisyonların oranlarının diğer kaynaklara göre önemli ölçüde az olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis PREPERATION OF EMISSION INVENTORIES AND GIS-SUPPORTED MAPPING OF AIR POLLUTION IN ESKİŞEHİR HİCRAN ÇINAR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Tuncay DOGEROGLU 2003, 112 pages The aim of this study is to investigate the contribution of residential heating, traffic and industrial fuel consumption to the air pollution in the urban Eskişehir. Being related to the inventory studies, data about population, residential fuel consumption and heating system characteristics for every district and data about registered counts of vehicles, traffic counts on the main roads of urban traffic and industrial fuel consumption rates for the study area and for the year 2002 were acquired. By using these data together with the suitable emission factors for pollutants (PM, SO2, CO, VOC, NOx), particularly originated from fuel combustion emission mass flow rates were calculated for the investigated point, line and area sources. In order to make a visual evaluation of the spatial distribution of emissions on the study area, pollution maps of the residential/industrial areas have been generated by using Geographical Information System (GIS). The annual amounts of the pollutants emitted from the relevant sources varied between a range of 405 tons/year (VOC's) and 9147 tons/year (CO). Additionally, the results have been interpreted in terms of per capita and per area basis. In this case, the data ranged from 0.8 kg/capita-year (VOC's) to 18.12 kg/capita-year (CO), and from 3.29 tons/km2-year (VOC's) to 74.3 tons/km2-year(CO). Consumption of imported coal and Soma lignite for residential heating is important for the formation PM, SO2 and CO emissions. Also, traffic is playing an important role in the formation of VOC and NOx emissions. The rate of emissions caused by natural gas consumption for industrial use and residential heating is less than other sources.