Alfa-SiAlON faz bölgesinin tespiti ve mikroyapısının karakterizasyonu
The Investigation of phase stability region and microstructural characterization of a alpha-SiAlONs
- Tez No: 131261
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN MANDAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: a-SiAlON, faz ilişkisi, iğnemsi a-SiAION, a-»P dönüşümü, a-SiAlON, phase relationship, elongated a-SiAlON, ct-»p transformation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
ÖZET Doktora Tezi a-SiAlON FAZ BÖLGESİNİN TESPİTİ VE MİKRO YAPISININ KARAKTERİZASYONU Semra KURAMA Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hasan MANDAL 2003, 231 sayfa Bu tezde, tek ve çok katyonlu a-SiAlON seramiklerinin faz ilişkileri, kararlılıkları ve mikroyapısal gelişimleri incelenmiştir. a-SiAlON seramiklerinin mekanik ve kimyasal özelliklerinin kontrolünün dikkatli bir başlangıç kompozisyonu tasarımı ile gerçekleştirilebildiği bilinmektedir. Böylece, Rietveld Yöntemi kullanılarak a-SiAION fazının (RxSii2- (m+n)AlmOnNi6.n, R= Y, veya nadir toprak elementi katyonları) kararlılık sınırlarının sadece n değeri ile değil aynı zamanda m değeri ile de değiştiği gözlenmiştir. Tek ve çok katyonlu (Y, Nd, Mg, Ce, veya Y-Nd, Y-Ce, Mg-Ce, LaCaY ve CeCaY sistem) sistemlerin kararlılık sınırlan tanımlanmış ve küçük katyon kullanılarak a-SiAlON yapısında kararsız olan katyonu kararlı kılmak mümkün olmuştur. Literatürde, ilk defa Sc+3 katyonu kullanılarak a-SiAlON yapısı kararlı hale getirilmiştir. Ce/Y veya Sm/Y içeren farklı sistemlerde iğnemsi yapılı a-SiAlON mikroyapısı ilave sıvı faz ve çekirdeklenme etkisi yoluyla geliştirilmiştir. Tezin son bölümünde ise, sıcaklık ve soğutma hızının a-»P dönüşümüne etkisi incelenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen tüm sonuçlar ile bu malzemeye olan ilginin artması beklenilmektedir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT PhD Thesis THE INVESTIGATION OF PHASE STABILITY REGION AND MICROSTRUCTURAL CHARACTERISATION OF a-SiAIONs SEMRA KURAMA Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Ceramic Engineering Program Supervisor: Prof. Dr. Hasan MANDAL 2003, 231 pages In this thesis, phase relationship, thermal stability and microstructural development of single and multi cation doped a-SiAlON ceramics were investigated. It is known that the control of mechanical and chemical properties of a-SiAlON ceramics can be achieved by the careful design of the starting composition. Thus, by using Rietveld Method it was observed that the solubility limits of a-SiAlON phase (RxSii2-(m+n)AlmOnNi6_n, R= Y, or rare earth cations) was not only changed by n value but also by m value. In the single and multi cation (Y, Nd, Mg, Ce, or Y-Nd, Y-Ce, Mg-Ce, LaCaY and CeCaY system) doped a-SiAlON systems solubility limits were described and using the small cation it was possible to stabilise the unstable cation in a-SiAlON structure. First time in the literature, a-SiAlON structure was stabilized by using Sc3+ cation. Elongated type a-SiAlON microstructure was improved via additional liquid phase and by applying nucleation effect in different systems including Ce/Y or Sm/Y. In the final part of the thesis, the effect of temperature and cooling rate on a-»p transformation was investigated. In overall, the results were produced from this study is expected to increase the attention on this material.