Centaurea L. cinsi Psephelloidea (Boiss. ) Sosn. seksiyonuna ait türlerin ekolojik özellikleri
The Ecological characteristics of the species belonging to Psephelloidea (Boiss. ) Sosn. section of the genus Centaurea L.
- Tez No: 131262
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Centaurea L, Psephelloidea (Boiss.) Sosn, Birey Ekolojisi, Centaurea L, Psephelloidea (Boiss.) Sosn, Autecology
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
ÖZET Doktora Tezi CENTAUREA L. CİNSİ PSEPHELLOİDEA (BOİSS.) SOSN. SEKSİYONUNA AİT TÜRLERİN EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ SEZGİN ÇELİK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ersin YÜCEL 2003, 314 sayfa Bu çalışmada Centaurea L. cinsi Psephelloidea (Boiss.) Sosn. seksiyonuna ait türlerin {Centaurea mucronifera DC, Centaurea pyyrohoblephara Boiss., Centaurea gracillima Hausskn. Ex Boram., Centaurea taochia Sosn., Centaurea bornmueller Hausskn. Ex Boram., Centaurea brevifimbriata Hausskn. Ex Boram., Centaurea huber - morathii Wagenitz, Centaurea schiskinii Tzelev., Centaurea pergamacea DC, Centaurea hadimensis Wagenitz, Ertugrul & Dural) morfolojik ve ekolojik özellikleri araştırılmıştır. Seksiyona ait türlerin morfolojik özellikleri, doğal yayılış alanlarının biyoiklim özellikleri, anakaya ve jeolojik yapı özellikleri, bitki (kok, gövde ve yaprak) beslenme elementleri, toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri, türlerin morfolojik karakterlerinin kendi aralarındaki ilişkiler, morfolojik özellikleri ile beslenme elementleri arasındaki ilişkiler, morfolojik yapıları ile toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri arasındaki ilişkiler, tohum çimlenme özellikleri ve yayılış alanlarının flora ve vejetasyon özellikleri incelenmiştir. Ayrıca türlerin populasyon içi ve populasyonlar arası morfolojik ve ekolojik benzerlikler ile farklılıkları, istatistiksel yöntemler kullanılarak ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE ECOLOGICAL CHARACTERISTICS OF THE SPECIES BELONGING TO PSEPHELLOİDEA (BOİSS.) SOSN. SECTION OF THE GENUS CENTAUREA L. SEZGİN ÇELİK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Prof. Dr. Ersin YÜCEL 2003, 314 pages In this study, the morphological and ecological characteristics of the species (Centaurea mucronifera DC, Centaurea pyyrohoblephara Boiss., Centaurea gracillima Hausskn. Ex Bornm., Centaurea taochia Sosn., Centaurea bornmueller Hausskn. Ex Bornm., Centaurea brevifinibriata Hausskn. Ex Bornm., Centaurea huber - morathii Wagenitz, Centaurea schiskinii Tzelev., Centaurea pergamacea DC, Centaurea hadimensis Wagenitz, Ertugrul & Dural) belonging to Psephelloidea (Boiss.) Sosn. section of the genus Centaurea L. were investigated. The morphological charasteristics, bioclimatic characteristics of natural distribution areas, main rock and geological characteristics, plant (root, stem and leave) nutrition elements, physical and chemical characteristics of the soils, the relationships of morphological characteristics, the relationships between the morphological characteristics and plant nutrion elements, the relationships between the morphological characteristics and the physical and chemical characteristics of the soils, germination characteristics of the seeds and floristic and vegetational characteristics of the distribution areas of the species belonging to the section were also studied. Besides, the morphological and ecological similarities and differences in the population and among the populations were identified using statistical methods.