İşlenmiş Türk çaylarının flor içeriği üzerine araştırma
A Research on the fluoride content of Turkish black tea
  1. Tez No: 131308
  2. Yazar: YUNUS HUDAYKULIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT VELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tea, fluoride, elevation, processing method, plucking season, tea grade, dry matter, ash content. u
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İŞLENMİŞ TÜRK ÇAYLARININ FLORÜR İÇERİĞİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA Yunus HUDAYKULIYEV Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sedat VELİOĞLU Bu araştırmada işlenmiş Türk siyah çaylarının florür içeriği üzerine çay sınırının, işleme yönteminin, rakımın, hasat döneminin etkisi incelenmiştir. Florür tayininde florür iyonlarına duyarlı iyon seçici elektrodu kullanılmıştır. Ayrıca örneklerde kuru madde ve toplam kül miktarları da belirlenmiştir. Siyah çayların kuru madde miktarlarının % 92,88-94,40 arasında değiştiği ve ortalama % 93,67 düzeyinde olduğu saptanmıştır, örneklerdeki toplam kül miktarlarının (kuru madde üzerinden) % 4,49-6,68 arasında değiştiği ve ortalama % 5,47 düzeyinde olduğu saptanmıştır. Siyah çay örneklerinin florür içeriklerinin 87,6-289,2 mg/kg arasında değiştiği ve ortalama 156,3 mg/kg düzeyinde olduğu saptanmıştır. İşleme yönteminin, florür içeriği üzerine etkisi görülmemiştir. Sahil kesimi siyah çaylarının florür içerikleri, diğerine göre daha yüksek olarak belirlenmiştir. Hasat dönemlerine göre ise, Mayıs dönemi siyah çaylarının en fazla florür içerdikleri bulunmuştur. Genel olarak çay sınıflan arasında 7. sınıf siyah çaylar en fazla florür içermektedirler. 2003, 64 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Çay, florür, rakım, işleme yöntemi, hasat dönemi, çay sınıfı, kuru madde, toplam kül.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE FLUORIDE CONTENT OF TURKISH BLACK TEA Yunus HUDAYKULIYEV Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Sedat VELÎO?LU Effects of the tea grade, processing method, elevation and plucking season on the fluoride content of Turkish black teas were studied. Ion selective electrode was used for fluoride determination. Dry matter and ash content were also investigated. Dry matter of Turkish black teas was 93.67% on average which ranged between 92.88 to 94.40%. Ash content (on the dry matter basis) of tea samples was 5.47% on average which ranged between 4.49 to 6.68%. Fluoride content of teas was 156.3 mg/kg on average which ranged between 87.6 to 2892 mg/kg. Processing method had no effect on fluoride content. Lower elevation teas had higher fluoride content as compared to higher elevation teas. When plucking season compared, the highest fluoride content was found in teas plucked in May. In general, 7th grade black teas had higher fluoride content. 2003, 64 pages