Orta Anadolu iki buğday çeşidinin yayılma sürecinde tarımsal yayım-araştırma ilişkisi üzerinde bir araştırma
A Research on agricultural research extension linkage in diffusion process of kızıltan 91 and gün 91 wheat varieties in Central Anatolia
- Tez No: 131312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. COŞKUN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Technology Transfer, Research-extension linkage, researcher extension agent
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET ORTA ANADOLUDA'DA İKİ BUĞDAY ÇEŞİDİNİN YAYILMA SÜRECİNDE TARIMSAL YAYIM-ARAŞTIRMA İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZDAL KOKSAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman : Doç.Dr. 1. Coşkun CEYLAN Tarım kesiminin giderek artan bilgi gereksinmesini karşılayacak yeni bilgiler, tarımsal araştırmalar yoluyla Üretirler. Sorumluluk alanı içinde fâaliyet gösteren üretici, sanayici, ihracatçı ve tüketicilerin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda uygun teknolojiler geliştirerek, ülkede sektörel kalkınmaya katkıda bulunmayı kendine hedef seçmiş olan araştırma kuruluşlarından bir tanesi de Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsüdür. Üreticilerin araştırma kuruluşlarıyla ilişki kurmaları, kendi yaşamlarında kullanamadıkları bir terminoloji ile sunulan araştırmaları almaları ve anlamaları, bu araştırma sonuçlarının bütünleştirmeleri ve kendi İşletmelerinin sorunlarının çözümünde kullanmaları son derece zordur. Tarım kesimindeki üreticilerin yeni teknolojik bilgileri kendi başlarına üretme ve elde etmelerinin olanaksızlığı nedeniyle Tarımsal Yayım" önemli ve zorunlu bir hizmet biçimi olarak doğmuştur. Üreticilere yönelik geliştirilen yeni teknolojilerin ve araştırmaların, üreticilere ulaştırılmasında yayım elemanlarının sorumluluğu büyüktür. Bu araştırmada, araştırma-yayım ve yayım araştırma ilişkisinin hangi düzeyde olduğunu, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü ile Konya, Çorum, Karaman Tarım il Müdürlükleri Çiftçi Eğitim Yayım Şubesi ilişkisi içinde belirlenmiş ve Kızıltan 91 ile Gün 91 buğday çeşitleri bu ilişki içinde örnek olay olarak kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda araştırma-yayım, yayım-araştırma ilişkisinin zayıf bir düzeyde gerçekleştiği, zayıf olma sebebinin; araştırmacıların ve yayım elemanlarının bireysel özelliklerinden değil daha çok kurumsal nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı saptanmıştır. Ayrıca araştırma-yayım ilişkisinin Kızıltan 91 ile Gün 91 buğday çeşitleriyle ilgili olarak yürütülen çalışmalar sırasında da zayıf olduğu belirlenmiştir. 2003, 96 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Teknoloji transferi, araştırma-yayım ilişkisi, araştırmacı yayım elemanı,
Özet (Çeviri)
ABSTARCT A RESREARCH ON AGRICULTURAL RESEARCH EXTENSION LINKAGE IN DIFFUSION PROCESS OF KIZILTAN 91 AND GÜN 91 WHEAT VARIETIES IN CENTRAL ANATOLIA ÖZDAL KOKSAL Ankara Universty Graduate School of Natural Applied Scince Departement of Agricnltnral Economics Supervisor : Assoc.Prof.Dr. t Coşkun CEYLAN The new knowledge, that will meet the gradually increasing knowledge need of agricultural sector, is being produced by agriculture research studies. One of the Reseach Institute that targetted to contribute agricultural development through the development of new technologies that are appropriate for the needs and demands of farmers, industrialists, exporters and consumers is Ankara Central Research Instiute for Field Crops. It is difficult for farmers; to make a contact with research institutions, to receive and understand the research results that are presented with un-understandable terminlogy and to use mem solving their own problems. Agricultural Extension service came out as an important and necessary task, due to the difficulty of producing of knowledge about new technologies by themselves for farmers. Extension agents have undertaken the transferring of results of agricultural research studies and developed technologies to farmers. In this research, the linkage between research-extension was examined. The linkages between Central Research Institute for Field Crops and Konya, Çorum, Karaman Province Directorates of Ministry of Agriculture, Farmer Training and Extension Departments were examined. Kiziltan91 and Gun91 wheat varieties were considered as case events in these linkages. As a result of this study, research-extension linkage is a weak. The reason of this weakness is institutional structures öf research and extension institutions rather than researchers' and extension agent's individual characteristics. And also the linkage between the research and extension was weak during the developing and diffusion of Kızıltan91 and Gün91 wheat varieties. 2003, 96 pages