Kontrollü atmosfer koşullarında depolanan Ankara armudunun bazı kalite özelliklerinde oluşan değişimler
Changes of some quality characteristics of Ankara pear cultivar stored at controlled atmosphere
  1. Tez No: 131325
  2. Yazar: TUĞBA DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. İLHAMİ KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pear, cold storage, controlled atmosphere storage, air storage
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONTROLLÜ ATMOSFER KOŞULLARINDA DEPOLANAN ANKARA ARMUDUNUN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNDE OLUŞAN DEĞİŞİMLER Tugba DEMİRCİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. A. İlhami KOKSAL Bu araştırma, Ankara armut çeşidi için kalite özelliklerini göz önünde bulundurarak en uygun kontrollü atmosfer koşullarını saptamak amacıyla yürütülmüştür. Meyveler iki yıl süre ile 0°C ve +4°C sıcaklıkta normal atmosfer ve üç farklı kontrollü atmosfer bileşiminde (%3C02+%1.5O2, %1.5C02+%302, %3C02+%302) muhafaza edilmiştir. Meyveler muhafaza sonrasında +20°C'de olgunlaştırmaya tabii tutulmuştur. Araştırmada depolama ve olgunlaştırma sonrasında solunum (mlCO2/kg/h), meyve eti sertliği (N), suda çözünür kuru madde (%), titre edilebilir asitlik ve pH, suda çözünür kuru madde/asit oram, meyve kabuğu rengi O meyve aroması ve ağırlık kayıpları (%) değerleri saptanmıştır. Kısa sureli depolama için, yüksek depolama sıcaklığı (+4°C) incelenen kalite kriterleri açısından daha iyi sonuçlar verirken, uzun sureli depolama için, düşük depolama sıcaklığında (+0°C) daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Kısa süreli depolama için, +4°C depolama sıcaklığında %3CO2+%1.502 ve %1.5C02+%302 atmosfer bileşimleri, uzun süreli depolama için, +0°C depolama sıcaklığında %1.5C02+%302 atmosfer bileşimi muhafaza süresince incelenen kalite kriterleri açısından en uygun değerleri göstermiştir. 2002, 63 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Armut, soğuk muhafaza, kontrollü atmosferli depolama, normal atmosferli depolama
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CHANGES OF SOME QUALITY CHARACTERISTICS OF ANKARA PEAR CULTIVAR STORED AT CONTROLLED ATMOSPHERE TuğbaDEMÎRCl Ankara University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. A. İlhamı Koksal This research was carried out to determine the most suitable controlled atmosphere conditions for Ankara pear variety based on quality criteria. Fruits were stored at two different temperature such as 0°C and +4°C, either in air or in three different controlled atmosphere conditions (3%C02+1.5%02, 1.5%C02+1.5%02, 3%C02+3%02) during two years. After cold storage periods, fruits were ripened at +20°C. Respiration rates (mlCC^/kg/h), flesh firmness (N), soluble solid content (%), titratable acidity and pH of fruit juice, soluble solid content / titratable acidity, skin color (°). sensory analysis and weight loose (%) were determined after storage and ripening periods. For short term storage, higher storage temperature (+4°C) caused better results based on acceptable quality criteria, however, for long term storage better results were obtained in lower storage temperature (0°C). 3%C02+1.5%02 and 1.5%C02+3°/o02 atmosphere composition at +4°C and 1.5%C02+3%02 atmosphere composition at 0°C were determined as the most suitable storage conditions for the short and long term storage periods, respectively. 2002, 63 pages