A tayf türünden salma çizgili süperdev yıldızların moröte tayf özellikleri: 6CAS, sağaçıklık CYG (DENEB), HR 1040
The Ultraviolet spectral characteristics of A-type emission-line supergiant stars: 6CAS, a CYG (DENEB), HR 1040
  1. Tez No: 131330
  2. Yazar: TANER TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEHMİ EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: A type supergiants, Ultraviolet, Line identification, P-Cygni profile, Radial Velocity, Integrated Flux, 6 Cas, a Cyg (Deneb), HR1040
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi A TAYF TÜRÜNDEN SALMA ÇİZGİLİ SÜPERDEV YILDIZLARIN MORÖTE TAYF ÖZELLİKLERİ : 6 Cas, a Cyg ( Deneb), HR1040 Taner TANRIVERDI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Fehmi EKMEKÇİ Bu tez çalışmasında, ilk olarak 6 Cas, a Cyg, ve HR1040 ile birlikte A türü süperdev yıldızlar hakkında genel bilgi verilmektedir. Bu tür yıldızlar, yıldız rüzgarı nedeniyle kütle kaybına maruz kalmaktadır. Kütle kaybı ve yıldız rüzgarı hakkında kısaca bilgi verildikten sonra 6 Cas, a Cyg ve HR1040'ın düşük dispersiyonlu IUE tayfları incelendi ve a Cyg hariç 6 Cas ve HR1040 'in süreklilik düzeyinde bir değişim olduğu farkedildi. Bu yıldızların yüksek dispersiyonlu tayfları kullanılarak çizgi tanısı yapıldı. Tayflarda görülen genel özellikler soğurma özellikleridir. Bazı Feu ve Mgll çizgileri kütle kaybı nedeniyle asimetrik yapıdadır. Her bir yıldız için tayf çizgilerine ilişkin Doppler kayması ve toplam akı değerleri hesaplandı ve bunların zamana bağlı değişimleri incelendi. Her bir yıldız için Mgll h&k çizgilerinin radyal hız ve toplam akı değişimi karşılaştırıldı. Deneb ve HR1040'ta radyal hız azalırken toplam akı artmaktadır, 6 Cas'ta her ikiside artmaktadır. 6 Cas'ın tayflarında görülen en belirgin özellik CH, CIV ve SiIV çizgilerine ait P-Cyg profili ve Mgll çizgilerine ait ters P-Cyg profillerinin varlığıdır. Yüksek dereceden iyonize olmuş çizgilerin tayfta görülmesi sıcak ve durağan bir plazmanın delilidir ki bu sadece pek çok geç-tür yıldızlarda görülmektedir. HR1040'ın tayfinda nadiren keskin salmalar mevcuttur. Üç yıldızın tayfında Feü'nin aynı multipletine ait çizgiler için hesap edilen hızların farklılığı yıldız atmosfer katmanlarının farklı hızlarda hareket ettiğini düşündürebilmektedir. 2003,127 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: A türü süperdevler, Moröte, Çizgi tanısı, P-Cygni profili, Radyal hız, Toplam akı, 6 Cas, a Cyg(Deneb), HR1040
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ULTRAVIOLET SPECTRAL CHARACTERISTICS OF A-TYPE EMISSION - LINE SUPERGIANT STARS : 6 Cas, a Cyg ( Deneb), HR1040 Taner TANRIVERDİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Astronomy and Space Sciences Supervisor Asist.. Prof. Dr. Fehmi EKMEKÇİ In the present thesis previously it has been given introductory information about A type supergiants together with a Cyg, 6 Cas and HR1040. These kind of stars suffer from mass loss due to stellar winds. Being given short explanation about this issues, low dispersion spectra of a Cyg, 6 Cas and HR1040 have been examined and it has been noticed that there is a variation in the continuum level for 6 Cas and HR1040 except Deneb's longward low dispersion spectra is not characterized in low dispersion. By means of high resolution spectra of these stars, line identification has been made.The general characteristics of these three stars, they show absorbtion features in their spectra. In the spectra of Deneb's most prominent feature is the absorption. Some Fell and Mgll lines have asymetric profile owing to mass loss. The Doppler shift of the lines and integrated flux of these stars are calculated and its time dependences are investigated. For all studied stars the variation in radial velocity and integrated flux are compared in Mgll h&k lines. The radial velocity decreasing with increasing integrated flux in Deneb and HR1040 but in 6 Cas both Vr and integrated flux increase conveniently. The most prominent characteristics in the spectra of 6 Cas are that the existences of P-Cyg profile of the CII, CIV and SilV resonance lines and inverse P-Cyg profile of the Mgll lines in some images is interesting.And the existence of highly ionized lines in spectra is evidence of hot, more-less stationary plasma like that which occurs only for many late type stars. In the spectra of HR1040 some sporadically sharp emissions are seen. Feu lines for the same multiplets in the spectra of three stars give different radial velocities which are questionable for movements of envelopes with different velocities. 2003, 127 pages