Orhaniye-Güvenç civarındaki (Ankara kuzeybatısı) karasal paleojen istiflerinin stratigrafisi ve sedimantolojisi
Stratigraphy and sedimentology of continental paleogene sequence in Orhaniye-Güvenç region (Ankara, northeast)
- Tez No: 131329
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KAZANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eosen, Uzunçarşıdere formasyonu, Ankara, Memeliler (Palaeoamasia, Hypsamasia, Hilalia), Karasal Paleojen ıı, Eocene, Uzunçarşıdere formation, Ankara, Mammals (Palaeoamasia, Hypsamasia, Hilalia), Continental Palaeogene IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Arzu GÜL ORHANİYE-GÜVENÇ CİVARINDAKİ (ANKARA KB'sı) KARASAL PALEOJEN İSTİFLERİNİN STRATİGRAFİSİ VE SEDÎMANTOLOJİSİ Ankara ÜNİVERSİTESİ Fen BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Nizamettin KAZANCI Ankara kuzeyinde, özellikle Orhaniye-Güvenç-Sanbeyler ve Kınık köyleri civarında iyi yüzeyleyen alacalı renkli, çoğunlukla kaba tanen' karasal kırıntılardan ve volkanik kayaçlardan oluşan bir tortul istif bulunmaktadır. Yaklaşık 750 m kalınlıktaki bu istife önceki çalışmalarda, yeterli fosil bulunamadığından, göreceli olarak Paleosen-Eosen yaşı verilmiştir. Üzerine tüm orta Anadolu'da yaygın olan, bol fosilli Lütesiyen yaşb birim transgresif olarak yerleşir ve yakın civardaki stratigrafik eşdeğeri olan birimlerden tümüyle farklı istif düzenine ve litolojik özelliklere sahiptir. Uzunçarşıdere formasyonu olarak adlandırılan bu istifin stratigrafisine yönelik çalışmalarla son yıllarda önemli veriler sağlanmış ve orta düzeyindeki san-kırmızı renkli çamurtaşında sürüngenler, memeliler ve balıklara ait fosiller bulunmuştur. Memeli fosilleri Palaeoamasia kansın, Hilalia selanneae, Hilalia robustus, Hilalia sarıbeya, Hilalia sezerorvm ve Hypsamasia jerai'dir. Bunlardan Palaeoamasia kansui Ozansoy 1966'nın Ota Anadolu'daki varlığı daha önceden bilinmektedir. Hîlalidae ailesi türleri ve Hypsamasia seni bu formasyondan tanımlanmıştır (Maaş, Thewissen, Sen, Kazancı, Kappelman, 2001 ; Maaş, Thewissen, Kappelman, 1998). Bu birimden ilk kez bulunan Palaeoamasia kansui ile orijinal çalışmada (Maaş, Thewissen, Kappelman, 1998) dişleri yanlış değerlendirilerek tanımlanmış. olan Hypsamasia seni bu çalışmada tanımlanmıştır.Fosil içeren birimin üst kısmında yer alan tüflerin radyometrik yaşlandırması ile 45.7 ± 0.3 milyon yıl yaşı elde edilmiştir. Fosil ve radyometrik yaş verileri, Ankara kuzeyi karasal Paleojen tortullarının büyük bölümünün Erken Eosen'e ait olduğunu ortaya koymaktadır. Fosil topluluğu ise bölgesel paleocoğrarya ve paleoekoloji açısından yeni veri niteliğindedir. 2003, 71 sayfe
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Arzu GÜL STRATIGRAPHY AND SEDIMANTOLOGY OF CONTINENTAL PALEOGENE SEQUENCE EST ORHANÎYE-GÜVENÇ REGÎON (ANKARA, NE) Ankara UNÎVERSrrY Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof Dr Nizamettin KAZANCI In the vicinity of Orhaniye-Güvenç-Sanbeyler and Kmik villages, north of Ankara, a sequence of reddish coarse elastics and volcanics are well exposed. The sequence is 750 m thick and is previously dated as Paleocene- Eocene according to its stratigraphical position. The unit is overlain by a Lutetian transgressive unit widespread in central Anatolia. The sequence presents different sedimentological pattern and lithological features from other surrounding stratigraphic units. Recent investigations resulted in the discovery of vertebrate teeth and bones which belong to reptiles, mammals and fishes in the mudstones at the middle part of the sequence of Uzunçarşıdere formation. Mammalian fauna includes Palaeoamasia kansui, H. selanneae, H. robustus, H. sanbeya, H. sezerorum and Hypsamasia seni. Palaeoamasia kansui is previously known from central Anatolia. Family Hilaliidae and Hypsamasia seni are described from the Uzunçarşıdere formation (Maas, Thewissen, Sen, Kazancı, Kappelman, 2001; Maas, Thewissen, Kappelman, 1998). In this study Hypsamasia seni, the teeth of which were mounted incorrectly in its original paper and Palaeoamasia kansui from the Uzunçarşıdere formation (Maas, Thewissen, Kappelman, 1998), are described. inA tuff level just above the fossil bearing unit has been dated as 45. 7 ± 0.3 Ma. According to the fossils and the radiometric data, the majority of the terrestial Palaeogene deposits in northern Ankara are early Eocene. The fossil fauna brings new data for palaeogeographical relationships and paleoecology of the region. 2003, 71 page