Ayçiçeğine (Helianthus annuus L.) farklı gelişme dönemlerinde uygulanan yaprak gübresinin verim ve verim öğeleri üzerine olan etkileri
Effects of foliar spray applied at different growth stage on yield and yield components of sunflower (Helianthus annuus L.)
- Tez No: 131372
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLEK BAŞALMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sunflower, {Helianthus annuus L.), foliar fertilizer, foliar fertilizer applications times, yield, yield components, oil ratio
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırma; 2002 yılında Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Araştırma ve Üretme Çiftliği'nin deneme tarlalarında yürütülmüştür. Çalışmada yaprak gübresinin farklı uygulama zamanlarının (1. NP, 2. NP+ 3-4 yapraklı dönem, 3. NP+ 3-4 yapraklı dönem+ ilk tabla oluşumu, 4. NP+ 3-4 yapraklı dönem+ ilk çiçeklenme devresi, 5. NP+ 3- 4 yapraklı dönem + % 50 çiçeklenme devresi) ayçiçeğinin verim ve verim öğeleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada materyal olarak Sanbro ayçiçeği çeşidi kullanılmış olup; yaprak gübresi olarak da Agronzim-Dengeli (makro besinli şelatlı sıvı yaprak gübresi) ve Agronzim- Combi (mikro besinli şelatlı katı yaprak gübresi) yaprak gübreleri karışımlarının % 0.2'lik süspansiyonları uygulanmıştır. Deneme Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; en yüksek tane verimi 435.3 kg/da ile NP+1 uygulamasından, en düşük tane verimi ise 370.3 kg/da ile NP+1 + 4 uygulamasından elde edilmiştir. En uzun bitki boyu 166.7 cm ile NP uygulamasından, en kısa bitki boyu ise 155.4 cm ile NP +1+4 uygulamasında belirlenmiştir. En yüksek bin tane ağırlığı 76.9 g ile NP + 1+ 3 uygulamasından, en düşük bin iane ağırlığı ise 73.6 g ile NPK uygulamasında saptanmıştır. Yağ oranlan bakımından en yüksek değer % 60.4 ile NP uygulamasından, en düşük değer ise % 59.0 ile NP+1 + 4 uygulamasından elde edilmiştir. Araştırmada; farklı gelişme dönemlerinde uygulanan yaprak gübrelemesinin ayçiçeğinin verim, yağ ve protein oranları üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER : Ayçiçeği {Helianthus annuus L.), yaprak gübresi, yaprak gübresi uygulama zamanları, verim, verim öğeleri, yağ oranı.
Özet (Çeviri)
Department of Field Crops Supervision Assoc.Prof.Dr. Dilek BAŞALMA This study was carried out at the fields of Field Crops Central Research and Production Institute in 2002. The aim of the study was to determine the effects of different foliar fertilizer application times (1. NP, 2. NP + the stage with 3-4 leaves, 3. NP + the stage with 3-4 leaves + first head formation, 4, NP + the stage with 3-4 leaves + first flowering period, 5. NP + the stage with 3-4 leaves + 50 % flowering period) on the yield and quality of sunflower {Helianthus annuus L.). Sunflower cult i var Sanbro was used as the study material in the research and the suspensions of mixture of Agronzim-Combi (solid foliar fertilizer with micro nutrient) and Agronzim-balanced (liquid foliar fertilizer with macro nutrient) foliar fertilizers (0.2 %) were applied. The experiment was conducted using randomized complete block design with three replications. According to the results of the study; the highest seed yield (435.3 kg/da) was obtained at the NP + 1 application, the lowest seed yield (370.3 kg/da) was determined at the NP + 1 + 4 application. The highest plant height (166.7 cm) was found at the NP application, the lowest plant height (155.4 cm) was determined at the NP + 1 + 4 application. The highest 1000 seed weight (76.9 g) was obtained at the NP+1+3 application, the lowest 1000 seed weight (73.6 g) was determined at the NP application. The highest oil ratio (60.4 %) was obtained at the NP application, the lowest oil ratio (59.0 %) was determined at the NP + 1 + 4 application. The effects of different foliar fertilizer applications time on the yield and quality of sunflower was not found to be statistically important