Farklı fizyolojik gelişme dönemlerindeki sulamanın ve farklı azot dozları uygulamasının ayçiçeğinin (Helianthus annuus L.) verim ve kalite unsurlarına etkisi
The effect of irrigation at different physiological growth stages and application of different nitrogen doses on yield and yield components of sunflower (Helianthus annuus L.)
  1. Tez No: 970860
  2. Yazar: TOLGA TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FADUL ÖNEMLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, Sunflower
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ayçiçeğinde (Helianthus annuus L.) farklı fizyolojik gelişme dönemlerinde uygulanan sulama zamanları ve azot dozlarının verim ile kalite unsurlarına etkilerini belirlemek amacıyla, 2023 ve 2024 yıllarında Kırklareli ili Babaeski ilçesi Kadıköy köyünde yürütülmüştür. Denemeler, Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Deseni'ne göre dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Ana parseller beş farklı sulama zamanı [S0: sulamasız, R1: generatif dönem başlangıcı, R6: tane oluşumu, R8: tane dolumu, T: her üç dönemde sulama] ve alt parseller beş farklı azot dozu [N0: kontrol, N4, N8, N12, N16 kg/da] olarak düzenlenmiştir. Sulama ortalamalarına göre, en yüksek tane verimleri her iki yılda da T uygulamasında (396,83 ve 374,23 kg/da), en düşük verimler S0 uygulamasında (269,03 ve 253,85 kg/da) elde edilmiştir. Azot dozlarında 2023'te en yüksek verim N12 (388,19 kg/da), 2024'te N16 (364,49 kg/da) olmuştur. En yüksek interaksiyon değeri her iki yılda da T×N12, en düşük ise S0×N0 uygulamasında belirlenmiştir. Yağ oranı bakımından, en yüksek ortalamalar R1 sulamasında (%47,47 ve %46,91), en düşük S0 uygulamasında (%40,94 ve %42,11) elde edilmiştir. Azot dozlarında N12 her iki yılda da en yüksek yağ oranını vermiş, N0 en düşük değerleri sağlamıştır. Sonuç olarak, üç dönemde sulama (T) ile orta-yüksek azot dozları (N12–N16) verim ve kaliteyi artırmıştır. Su kısıtlı koşullarda R1 sulaması ve N8 uygulaması öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of irrigation at different physiological growth stages and nitrogen doses on yield and quality components of sunflower (Helianthus annuus L.). The experiments were carried out in 2023 and 2024 in Kadikoy Village, Babaeski District, Kirklareli Province, using a split-plot design in randomized blocks with four replications. Main plots consisted of five irrigation timings [S0: no irrigation, R1: onset of generative stage, R6: grain formation, R8: grain filling, T: all three stages], and subplots consisted of five nitrogen doses [N0: control, N4, N8, N12, N16 kg/da]. Across years, the highest grain yields were obtained from T (396,83 and 374,23 kg/da), and the lowest from S0 (269,03 and 253,85 kg/da). For nitrogen doses, N12 gave the highest yield in 2023 (388,19 kg/da), and N16 in 2024 (364,49 kg/da). The T×N12 interaction produced the highest yields in both years, while S0×N0 had the lowest. Oil content was highest in R1 irrigation (47,47% and 46,91%) and lowest in S0 (40,94% and 42,11%). N12 had the highest oil content in both years, while N0 recorded the lowest. In conclusion, irrigation at all three stages (T) combined with moderate-to-high nitrogen levels (N12–N16) increased yield and quality. Under water-limited conditions, R1 irrigation with N8 stood out.