Halofil Dunaliella türlerinin gliserol üretim kapasitesinin belirlenmesi
Determination of glycerol production potential of halofilic Dunaliella sp.
- Tez No: 131381
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Glycerol production, Salt Lake, Dunaliella
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ HALOFİL Dunaliella TÜRLERİNİN GLİSEROL ÜRETİM KAPASİTESİNİN BELİRLENMESİ Aşkın KAÇKA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Gönül DÖNMEZ Bu çalışmada Tuz Gölü (Konya-Türkiye)'nden izole edilmiş dört adet Dunaliella susu kullanılmıştır. Bu suşların gelişmesine ve gliserol üretimine farklı pH (6, 7, 8 ve 9), NaCl konsantrasyonu (%10, %15, %20 ve %25) ve farklı başlangıç inokülüm miktarlarının (1, 2, S ve 10 milyon hücre) etkisi standart Johnson sıvı besiyeri kullanılarak araştırılmıştır. Farklı pH ve NaCl konsantrasyonlarının hem hücre sayısını hem de üretilen gliserol miktarlarını değiştirdiği saptanmıştır. pH'ın en önemli etkisinin hücreleri sayısal olarak arttırmak olduğu bulunmuştur. En yüksek hücre sayısına Dunaliella sp. T-4 susunun pH 9'da ve %15 NaCl konsantrasyonunda (15,3 x 106 hücre/ml) ulaştığı belirlenmiştir. Hücre sayısıyla orantılı olarak da gliserol üretiminde, klorofil miktarında, kuru ağırlık miktarında ve yaş ağırlık miktarında da artış olmuştur. NaCl konsantrasyonu etkisi denemesinde ise hücre başına en fazla gliserolü Dunaliella sp. T-l susu pH 6'da ve %25 NaCl konsantraasyonunda (55,08 ug/106 adet hücre) üretmiştir. Besi ortamında ise en yüksek gliserol düzeyine Dunaliella sp. T-4 susu pH 9'da ve %15 NaCl konsantrasyonunda (375,48 ug/ml) ulaşmıştır. Dunaliella suşlannm optimum çoğalması için pH'ın 6 yada 9 olması gerektiği ve en yüksek gliserol veriminin de %15 ile %20 NaCl konsantrasyonunda elde edildiği saptanmıştır. Başlangıç inokülüm miktarı denemesinde 2 milyon hücrenin en uygun olduğu belirlenmiştir. 2003, 48 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Gliserol üretimi, Tuz Gölü, Dunaliella
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF GLYCEROL PRODUCTION POTENTIAL OF HALOPHILIC Dunaliella sp. Aşkın KAÇKA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Gönül DÖNMEZ Four different Dunaliella sp. who were isolated from Salt Lake (Konya-Turkey) were studied. The effect of growth and glycerol production of four Dunaliella sp. were studied in standart Johnson growth medium under different pH values (6, 7, 8 and 9) in different NaCl concentrations (10%, 15%, 20% and 25%) and different inoculum quantities (1, 2, 5 and 10 milion cell). It has been realized that different pH values and NaCl concentrations had significant effects on growth and glycerol production. The most important effect of pH values were to the growth of cell quantities in the medium. The maximum cell number was reached by Dunaliella sp. T-4 in pH 9 (15,3 x 106 cell/ml). The chlorophyll weight, wet weight, dry weight and glycerol production was proportional to reached cell number. In the NaCl concentration effect studies was found that maximum glycerol production per cell unit(106 cell) was obtained by Dunaliella sp. T-l in pH 6 and 25 % NaCl (55,08 ug/106 cell). The maximum glycerol production per mililiter growth medium was obtained by Dunaliella sp. T-4 in pH 9 and 15% NaCl (375,48 |ig/ml). It was found that optimum growth of Dunaliella sp. was in pH 6 and pH 9 values and the maximum glycerol production was between 15 - 20 % NaCl concentration. The best results with initial inoculum quantities researh was obtained with 2 milion cell. 2003, 48 pages