Girişimsel radyolojide hasta dozların farklı anjiyografik sistemlerde karşılaştırılması
Comparison of interventional patient radiation doses, received at different angiographic systems
- Tez No: 131385
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN BOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dose-area product, entrance dose, effective dose, lower extremity, Plexiglas Phantom, Rando Phantom
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GİRİŞİMSEL RADYOLOJİDE HASTA DOZLARIN FARKLI ANJÎYOGRAFİK SİSTEMLERDE KARŞILAŞTIRILMASI Aızu ADANALI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Doğan BOR Bu çalışmada 7 farklı anjiyografik incelemede, toplam 258 hasta için doz-alan çarpımı (DAP) ve giriş dozu (ED) ölçümleri 3 farklı anjiografi sisteminde yapılmıştır. Elde edilen ölçüm sonuçlan birbirleri ile kıyaslanmışür. Hasta ölçüm sonuçlarından kritik organlar için soğurulan doz miktarları ve risk hesabında kullanılmak üzere etkin doz değerleri bulunmuştur. Bu değerler bulunurken, matematiksel fantomlarla belirli X-ışm alanları için elde edilmiş olan dönüşüm faktörleri kullanılmıştır. Hasta incelemeleri sonucunda ED ölçümlerinden bulunmuş etkin doz değerleri, DAP ölçümlerinden bulunmuş etkin doz değerlerinden daha yüksek çıkmıştır. Bu farklılığın anlaşılabilmesi için homojen pleksiglas ve insan benzeşimi olan Rando Fantom ile deneysel çalışmalar yapılmıştır. Alt ekstremite çalışması için iki farklı doz ölçüm ve hesaplama yöntemi örnekle anlatılmıştır. Gazi Hastanesi ve DSA Görüntüleme Merkezi için Alt Ekstremite etkin doz değerleri diagnostik ve girişimsel çalışmalar için iki farklı yöntem ile hesaplanmış ve bu değerler birbirleri ile kıyaslanmışür. 2003, 83 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Doz-alan çarpımı, giriş dozu, etkin doz, Alt ekstremite, Pleksiglas Fantom, Rando Fantom. 1ÜU m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis COMPARISON OF INTERVENTIONAL PATIENT RADIATION DOSES RECEIVED AT DIFFERENT ANGIOGRAPHIC SYSTEMS Arzu ADANALI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Engineering Physics Supervisor: Prof. Dr. Doğan BOR In this work, measurements of dose-area product (DAP) and entrance dose (ED) of 238 patient have been done for 3 different angiographic systems by employing 7 different angiographic examinations. The results gained from the measurements are compared with each other. The dose amount absorbed by the critical organs and the effective dose values to be used in risk calculation are found by using the measurement results. In the calculation, the conversion factors for specific X-ray area with mathemetical phantom, were used. As a result of comparison study, it has been found that the values found from ED mesasurements are higher than the values found for the DAP measurements. In order to understand this difference, experimental study with homogoneous Plexiglas Phantom and human equivalant Rando Phantom has been done. The lower extremity effective dose values for Gazi Hospital and DSA Imaging Center has been calculated by using two different methods for diagnostic and interventional examinations. All the results calculated were compared with each other. 2003, 83 Pages