Lineer hızlandırıcı tedavi cihazlarında asimetrik kolimatörlerin dozimetresi ve klinik uygulaması
Dosimetry and clinical use of asymmetric collimators on linear accelerator treatment machines
  1. Tez No: 131386
  2. Yazar: EZGİ OTRAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR DİRİCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asymmetric CMlmıatont, Asyımnebic Cou^ 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİNEER HIZLANDIRICI TEDAVİ CİHAZLARINDA ASİMETRİK KOIİMATÖRLERİN DOZtMETRİSl VE KLİNİK UYGULAMASI EzgiOTRAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Damşman:Pro£ Dr. Doğan BOR EşDamşman: Doç. Dr. Bahar DtRİC AN Bu çalışmada OATA Radyasyon Onkolojisi AD.'da bulunan multilif kolimaîörltt FJekta SL-25 marka lineer hızlandırıcının 6MV ve 25MV enerjili x-ışmlan kullanılarak, simetrik ve asimetrik alanlar için derin dozlar ve ışm profilleri ölçülmüştür. Tüm ölçümler SSD=100cm iken, lOxlOcm2 ve 20x20cm2'iac ışm demetleri ile, Nucletron marka su fantomunda 0.12cc hacimli iki iyon odası kullanılarak gerceldeştiriljmşrir. İyon odası taramaları, profiller için ışm demetini içeren 40x40cm2 genişliğindeki bir glands derin dozlar içm ise tnftrir^yj ışmm geçtiği bölgede 30cm'13c bir derinlik boyunca gerçekleştirilmiştir. önce 6MV enerjili x-ışınlan için, 10x10cm2 ve 20x20cm2*lik alanlarda d,“=l,3cm, d=5cm ve d=10cm derinliklerinde simetrik ve OA=2,5cm,OA=5cm,OA=7,5cm ve OA=10cm mesafelerine kolime edilen asimetrik alanlarda ^m profilleri elde edilmiştir. Ardından aym tör ölçümler 25MV enerjili x-ışıman için, yalmzca 20x20cm*1İk demetler kullanılarak, sırasıyla d^^Scm, d=5cm, d=10cm ve d=13cm derinliklerinde Çalışmada aym alan boyutlan için yine 6MV ve 25MV enerjili ışm demetleri knMamlarak, merkezi ışmm geçtiği nokralarda derin doz eğrileri elde edilmiştir. Tüm derin doz ve ışm profili ölçümleri, kolimaıörün AB(y) ve GT(x) doğrultulan için tekrarlanmışta'. Daha sonra elde edilen tüm bu ışm rsofiH ve derm doz eğrileri kuDamlarak, simetri, düzlük, penumbra ve off-axis ışm kalitesi dozimetrik verilerine ulaşılmış ve bu veriler, alan boyutu, derinlik, foton enerjisi ve off-axis mesafesine bağlı olarak incelenmiştir. Çalışmanın dozimetrik bölümünde sn famomu verilerine ek olarak, Theraplan Plus 2000 TPS (Tedavi Flamama Sistemi) kullanılarak yine 6MV ve 25MV enerjili ışm demetleri için, lOxlOcm* ve 20x20cm2'lik asimetrik ve rimrfplf alanlanfa nW dağılımları ya famW agriluri «Ma edilmiştir TPS'nWi «Me raSlan hn varitanfe da penumhm ya doz dağılımları, alan boyutu, foton enerjisi ve off-axis meşalesine bagh olarak incelenmiştir. Elde edilen dozimetrik veriler, AC'ün (Asimetrik Kolimatfir), ımıltuif kolinıatSr ve özellikle de dflzleştirici filtre dizaynına bağlı olarak, simetri, düzlük, pennmbra ve doz dağılımlarında önemli değişimlere neden olduğunu ortaya k^tyrmqtm A1”"1 arimatrilr |T1im« «BMlgi ıtımtınlarna Am Aıgılımlan Hamat «nünde trir Varna fitti» vamnscmnna değ&nektedir. Çalışmanın klinik uygulaması AC'ün en yaygm kullanan alajılarmdanrOT04anmtişikalamariçir^ışm-r*lme tekniği kullanılarak, rando famomda TLD-100 dozimetrelerle gerçekleştirilmiştir. Rando fantomda medulla spinalis bölgesinde, 1.1 omurunda bitişen 20x3,lcm2 boyutlarında iki alan simüle edilmiş, alanların bitiştiği bölgedeki 3 fantom kesitine, TLD dozimetrelcr yerleştirilerek, OA=I0cm ve OA=-10cm olan asimetrik ışm demetleri ile ışmlanmıştrr. Işmlamanm aramdan TLD dozimetrelcr okunarak bhişmenin olduğu binge için doz değerleri elde edilmiştir. Dana sonra aym uygulama Theraplan Plus 2000 TPS'de, simetrik, lcm gap bırakılan simetrik ve asimetrik kolimasyon için gerçekleştirilerek, bitişmenin olduğu bölge için doz dağılımları ve izodoz eğrileri elde edilmiştir. Bu TLD ve TPS verilerinden yok çıkılarak, AC'ün uygulamada simetrik kolimasyona göre, bitişmenin olduğu yerde doz altı ve doz usta bölgelerin oluşmasını önlediği, daha homojen bir doz dağılımı sağladığı belirlemmştir. Ayrıca AC fontomun simülasyon ve set-up'ı kolaylaşuımış ve tedavi için harcanan zamam Son olarak dozimetrik ve klinik çalışmadan elde edilen sonuçlar göz önünde tutularak, asimetrik alanlarda doz 2003,133sayla ANAHTAR KELİMELER: Asimetrik Kolimatorler, Asimetrik Kolimasyon, Asimetrik Alanlar, Bağımsız Çene,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sci Thesis DOSIMETRY AND CLINICAL USE OF ASYMMETRIC COLLIMATORS ON LINEAR ACCELERATOR TREATMENT MACHINES EzgiOTRAR Ankara University Institute of Science Department of Physics Engineering Supervisor Prof Dr. Doğan BOR Co-Supervisor: Assoc Prof Dr. Bahar DİRİCAN In this study Elekla SL-25 linear accelerator, equipped with 25MV and 6MV dual energy photon beams and independent multileaf collimators was used. For the fields tnat were collimated symmeuic and OA=2^cm, OA=Scm, OA=7,5cm and OA=10cm distances asymmetric, cross beam profiles and depth doses were measured. All measurements nece obtained with Nudetron Water Phantom using me two 0.12cc ion chambers. In chamber scans, SSD set at 100cm and field width was described 40x40cm2 for beam profiles, whilst depth was described as 30cm for depth doses. First using the 6MV photon beams, Sir symmetric and asymmetric collimated, 10x1 0cm2 and 20x20cmz fields, cross beam profiles were measured at the d^-LScm, d=Scm and d=10cm depths. Then (or 2SMV photon beams, similar measurements were done in 20x20cm2 collimated asymmetric and symmetric fields, at the d^^Scm, d=5cm, d-10cm and d=15cm depths. And then with 6MV and 2SMV photon beams, depth doses were measured along the central beam for all bom symmetric and asymmetric collimated fields. Then using all these cross beam profiles and depth dose data, dosimetric parameters such as field symmetry, flatness, penumbra and off-axis beam quality were obtained. All of the above mentioned parameters were compared and variation in this results were analyzed as a function of field width, depth, photon energy and of&axis distance. Additionally, in tins study Theraplan Plus 2000 TPS (Treatment Planning System) was used for obtaining dose distribution and isodose lines for all, symmetric and asymmetric collimated, 10x10cm2 and 20x20cm2 fields. Again 25MV and 6MV photon beams were used and depending on field width, photon energy and off-axis distance all TPS Data obtained in water phantom measurements and TPS revealed mat, depending on multileaf collimator and especially flattering filter design, AC (Asymmetric Collimator) changed symmetry, flatness, penumbra, off-axis beam quality and dose distribution. In asymmetric fields, dose distribution changed as if a wedge filter was settled down on the beam axis. The most common usage of AC was to eliminate the divergence, underdose and overdose regions between the adjacent fields. In order to have more uniform dose distribution, clinic application was done in rando phantom using TLD-100 dosimeters. Thetwoabutted20x5,lcmzfieldsthatweresihiatedonthem in the LI vertebra were simulated for irradiation. Then by positioning one of the independent jaw along the beam central axis, abutted asymmetric photon beams were collimated at OA=10cm and OA=-10cm distances. In rando phantom, TLD-100 dosimeters were located in this intersection region. Then nondrvergent edges of the asymmetric fields were abutted and rando phantom was irradiated. After irradiation, TLD dosimeters were read, and dose values along the junction area were obtained. Then using Theraplan Plus 2000 TPS, similar dose data was obtained for all symmetric and asymmetric collimated fields. And then comparing all these TPS and TLD results, therapeutic advantage of AC was verified. When compared with symmetric collimators, AC provided more uniform dose distribution, and eliminated the existence of underdose and overdose regions along the intersection area. In addition, AC facilitated (he rando phantom set up and simulation, reduced the treatment time. In conclusion, in the light of our dosimetric and clinic results, we have developed a special dose calculation algorithm for asymmetric fields including OAR (Off-Axis Ratio) correction. 2003, 133 pages