Çerkeş havzasının optimal alan kullanımının belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Research on determining optimal land use pattern for Çerkeş watershed
- Tez No: 131409
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM PERÇİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Ziraat, Landscape Architecture, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çerkeş Watershed, Optimal Land Use. Geographical Information Systems (GIS)
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÇERKEŞ HAVZASININ OPTİMAL ALAN KULLANIMININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Osman KARAELMAS Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Halim PERÇİN Bu çalışma, havza bazında ekolojik yapının korunmasını hedef alarak farklı alan kullanım seçeneklerini bütünleştirecek, havza toplumunun sosyo-ekonomik yapısını da dikkate alarak kalkınmayı sağlayacak optimal alan kullanımının oluşturulmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla çalışma alam olarak seçilen Çerkeş Havzasının doğal yapısı, mevcut alan kullanımları ve sosyo-ekonomik yapısı ortaya konmuş, alan kullanım kararları ile ilgili yasal ve yönetsel durum ile havza bazında kalkınma planlarındaki amaçlar, hedefler ve politikalar belirlenmiştir. Daha sonra potansiyel alan kullanımları olarak belirlenen tarım, çayır-mera, orman, yerleşim ve rekreasyon için potansiyel uygunluk haritaları hazırlanmıştır ve elde edilen bu haritaların birleştirilmesi ile optimal alan kullanım haritası oluşturulmuştur. Sonuç olarak, Çerkeş Havzasında mevcut alan kullanımının optimal alan kullanımı ile çelişki içinde olduğu belirlenmiştir ve bu çelişkileri en aza indirecek öneriler ortaya konmuştur. Çalışmada verilerin analiz, değerlendirme ve haritalama işlemleri bilgisayar ortamında Arc View 3.2a yazılımı ve uzanımları yardımı ile gerçekleştirilmiştir. 2003, 154 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Çerkeş Havzası, Optimal Alan Kullanımı, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A RESEARCH ON DETERMINING OPTIMAL LAND USE PATTERN FOR CERKES WATERSHED Osman KARAELMAS Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Halim PERÇİN This study was undertaken to develop an optimal land use pattern for the study area integrate alternative land use opportunities considering protection at ecological structure of watershed and provide development considering socio- economic structure of society lives in watershed The nature structure, existing land uses, socia- economic structure of Çerkeş Basin which was selected as a study area with this aim have been determined, the legal and administrative situation related to land use decisions and the goals, targets and policies of development plans based on watersheds were defined. Then, potential suitability maps have been prepared for agriculture, grassland, forestry, settlement and recreation which were defined as potential land uses and by combining these maps the optimal land use map was produced. As a result, it is obviously seen that there is a confliction between present land uses and optimal land uses in Çerkeş Watershed and mitigation measures have been set out. The analysis, evoluation and mapping processes in this study were realized by Arc View 3.2a software and its extensions. 2003, 154 pages