Simav ilçesinde el dokuması halıcılık ve üretilen halıların bazı özellikleri
Some properties of hand weaved carpets produced in Simav district
  1. Tez No: 131425
  2. Yazar: SEMA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Simav, hand woven carpet, carpet weavers 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Köy El Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET Doktora Tezi SİMAV İLÇESİNDE EL DOKUMASI HALICILIK VE ÜRETİLEN HALILARIN BAZI ÖZELLİKLERİ Sema ÖZKAN TAĞI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa ARLI Bu çalışmada Simav yöresinde ilçe merkezi ve köylerinde halıcılığın geçmişteki ve günümüzdeki darama araştırılmıştır. Bu amaçla yörede 1980lere kadar dokunmuş fakat günümüzde artık dokunmayan tipteki halılar ile gönümüzde halen dokunmakta olan halıların ve kullanılan ipliklerin bazı teknik özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada üçe merkezi, 15 belde ve 17 köydeki toplam 367 adet dokumacı, cami ve evlerde bulunan toplam 143 adet eski halı, günümüzde dokunan 210 adet hah ve 460 adet iplik örneği araştırma kapsamına alınmıştır. Yörede halıcılıkla uğraşan kişiler ve dokumacılarla görüşülerek hah yapımının çözgü hazırlanmasından son işlemlere kadar olan her aşaması hakkında bilgiler toplanmıştır. Eski ve yeni halılar ve hah dokumanın her evresini içeren özgün fotoğraflar çekilmiştir. Halı dokumacılarına anket uygulanmış, elde edilen bilgiler değerlendirilmiş ve dokumacıların çalışma koşullan, dokumadan kaynaklanan sağlık sorunları, demografik özellikleri ve ekonomik durumları belirlenmiştir. 2003, 145 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Simav, el dokuması halı, halı dokumacıları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis SOME PROPERTIES OF HAND WOVEN CARPETS PRODUCED IN SİMAV DISTRICT Sema ÖZKAN TA?I Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics Supervisor. Prof. Dr. Mustafa ARLI In this study, the status of carpet making today and the past were examined in villages and towns of Simav district For this purpose, some technical properties of yarns used in carpet making, and the carpets being made today and in the past that were woven until 1980s were determined. The reseach involved 367 weavers, 143 hand woven old carpets located in mosques and houses, 210 handwoven carpets of today, and samples of 460 yarns, which were distributed among town center, 15 small towns, and 17 villages. In the research, information pertaining to the phases of carpet making from warp preparation to the last steps were compiled after interviewing people dealing with carpet making and carpet weavers. Also, original pictures were taken for the old and new carpets, and the each step of carpet making. A questionaire was used to interview carpet weavers in order to determine their working conditions, health complains resulting from weaving, demographic properties and economical conditions. 2003, 145 pages