Süperiletkenlerin magnetik özelliklerinin modelleme ve ölçme teknikleri ile incelenmesi
Investigation of the magnetic properties of superconductors by modeling and measurement
  1. Tez No: 131439
  2. Yazar: NUSRET GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GENCER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MgB* Superconductivity, GL theory, Bean and Simplified Kim Critical State Models, Harmonic susceptibilities
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Doktora Tezi SÜPERÎLETKENLERİN MAGNETİK ÖZELLÖCLERİNİN MODELLEME VE ÖLÇME TEKNİKLERİ İLE İNCELENMESİ Nusret GÜÇLÜ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ali GENCER Bu tez çalışmasında, metalik tanecikli süperfletken MgB2'nin modelleme ve ölçme teknikleri ile karakterizasyonu yapıldı. Alt kritik alan Hcı (T),üst kritik alan Hc2(T) ve yüzey kritik alan Hc3(T)'nin sıcaklık bağımlılığı Tc sıcaklığı civarında iki bandlı (GL) teorisi ile çalışıldı. Teorik olarak hesaplanan Hcı(T) ve Hc2(T) Tc sıcaklığı civarında sırasıyla negatif eğrilik ve pozitif eğrilik gösterir. Bu sonuçlar deneysel veriler ile çok iyi uyumludur. Hc3(T) de Hc2(T) ile aynı sıcaklık bağımlılığına sahiptir. MgB2'nin magnetizasyonu ve harmonik alınganlıkları (xn =xz,+izn) 15 K ile 45 K aralığında küçük a.a ve d.a. alanında ölçüldü. Ölçüm sonuçlarından sıcaklık ve genlik bağımlılığı tipik, yüksek sıcaklık süperiletkenlerden elde edilen sonuçlarla benzerlik gösterir. Deney sonuçları, ilgilenilen geometrilerde Bean ve basitleştirilmiş Kim Kritik Durum modellerinin nümerik sonuçlarıyla ile karşılaştırıldı. Sıcaklık bağımlılığı için H p= Ha(1-t)Bdeklemi kullanılarak çakışma değginden sıcaklık aralığı belirlendi. En iyi çakışma değeri için Ha = 2698279.848 (Oe) ve B=3.3405 dir. 2003, 68 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: MgB2, Süperiletkenlik, GL Teorisi, Bean ve Basitleştirilmiş Kim Kritik Durum Model, Harmonik Alınganlık
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis INVESTIGATION OF THE MAGNETIC PROPERTIES OF SUPERCONDUCTORS BY MODELING AND MEASUREMENT Nusret GÜÇLÜ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assoc.Prof. Dr. AH GENCER In mis thesis, the characterization of a metallic granular superconductor MgB2 is carried out by modeling and measurement. The temperature dependence of the lower critical field, Hci(T), the upper critical field, HaCT), the surface critical field, HöCT), for MgB2 are studied in the vicinity of Tc using a two band G-L theory. The theoretically calculated Hci(T) and HaO“) near Tc exhibit a negative curvature and positive curvature, respectively. The results are shown to be in good agreement with experimental data. HafT) has the same temperature dependence with H^fT). Harmonic ac susceptibilities, x”= X» + ' X« aa^ ac magnetization of MgBj have been measured at temperature between 15 K and 45 K with small ac and dc field combinations. Temperature and amplitude dependent measurements are similar to those obtained for a typical high temperature superconductor. The experimental results have been compared to the numerical solutions of Bean and Simplified Kim Critical State Models for interested geometries. Temperature scaling is performed by use of a fitting eguation of the form Hp =H"(l-t)p. Best fitting was obtained for parametres Ha= 2698279.848 (Oe) and P=3.3405. 2003, 68 pages