Broyler damızlık yetiştiriciliğinde kuluçka makinesi karbondioksit kontrolünün kuluçka sonuçlarına etkisi
The Effects of incubator carbon dioxide control system on hatchability results in broiler breeders
- Tez No: 131452
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Broiler, CO2, egg weight, embryo mortality, hatchabiiity of fertile eggs
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Doktora Tezi BROİLER DAMIZLIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULUÇKA MAKİNESİ KARBONDİOKSİT KONTROLÜNÜN KULUÇKA SONUÇLARINA ETKİLERİ Gülsen ÇOPUR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Mesut TÜRKOĞLU Araştırma ön gelişini makinesinde gelişim döneminin ilk on gününde ve çıkış makinesinde embriyonik gelişim son üç gününde karbondioksit birikimini sağlayan, özel havalandırma sistemli makinelerin CO2 birikimli ve birikimsiz konumunun kuluçka özellikleri üzerine etkisinin ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Denemede 47.520 adet ROSS-308 ve 48.000 adet Cobb-500 ticari etçi damızlıklarının kuluçkalık yumurtaları kullanılmıştır. Araştırmada yumurta ağırlığı ve karbondioksit olmak üzere iki faktör ele alınmış olup, her bir faktörün normal ve ağır, karbondioksit birikimli ve birikimsiz olmak üzere farklı seviyelerinin döllülük oram, embriyonik ölümler, çıkış gücü, kuluçka randımanı, gelişim dönemindeki yumurta ağırlık kaybı, kontaminasyon oram ve ıskarta civciv oranına etkisi incelenmiştir. Denemenin ilk aşamasında çıkış gücü CO2 birikimli deneme grubunda (%92.6) birikimsiz kontrol grubuna (%90.3) göre daha yüksek ve aradaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur. 0-18. günler arasındaki ağırlık kaybı bakımından CO2 birikimli ve birikimsiz kontrol grubu arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli olmuştur. Bu dönem ağırlık kaybı, CO2 deneme grubunda %10.5 ve C02 birikimsiz kontrol grubunda %14.2 olarak gerçekleşmiştir.Denemenin ikinci aşamasında ise karbondioksit birikimli deneme ve birikimsiz kontrol grupları arasında çıkış gücü bakımından farklılık ortaya çıkmamıştır. Denemenin her iki aşamasında da yumurta ağırlık gruplarının çıkış gücü üzerine etkisi önemli olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE EFFECTS OF INCUBATOR CARBON DIOXIDE CONTROL SYSTEM ON HATCHABILnY RESULTS IN BROILER BREEDERS Gülsen ÇOPUR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor Prof.Dr. Mesut TÜRKOGLU In this study, it was aimed thai the effect on the hatchabiiity of the condition with and without CO2 of fte CO2 control system in the machine with special damper which provide the assemble for first 10 days in the setter and last three days of embryonic development the Hatcher. In the experiment 47.S20 pieces of ROSS-308 and 48.000 pieces of Cobb-500 broiler parent stocks eggs was used. In mis research, it was investigated the effects of egg weight, normal (60-65 g) and weight (66-72 g), and CO2 level, with and without CO2 on the fertility, embryonic mortality, hatchabiiity of fertile eggs, hatchabiiity, egg weight loss, contamination and cull chick rate. On the first experiment, the hatchabiiity of fertile eggs in the with CO2 group (92.6%) was higher and statistically significant man without C02 control group (90.3%). Differences between with and without CO2 control group statistically significant for weight loss on 0.-18. days. This weight loss was observed 10.5% for with CO2 group and 14.2% for without CO2 control group. On the second experiment, the differences of hatchabiiity of fertile eggs between with CO2 group and without CO2 control group was not statistically significant On bom experiment, the effects of egg weight groups on the hatchabiiity of fertile eggs were statistically significant (PO.01). The hatchabiiity of fertile eggs were higher in normal eggs than weight eggs, on the first experiment 92.2%, 90.8% and on the second experiment 95.7%, 94.4% respectively. 2003, 78 pages