Erzurum kenti spor alanlarının yeterliliği üzerine bir araştırma
A Study on the sufficiency of the sports areas in Erzurum city
- Tez No: 131466
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Spor, Spor alanı, Kış sporları, Spor planlaması, Erzurum, Sports, Sports Area, Winter Sports, Spor Planning, Erzurum 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi ERZURUM KENTİ SPOR ALANLARININ YETERLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Metin DEMİR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yahya BULUT Sürekli değişim içinde bulunan bir çağda yaşayan günümüz toplumları, hızlı bir endüstrileşme ve şehirleşme sürecinden geçmektedir. Bu süreç, gelişmeye paralel olarak yaşam düzeyini yükseltmiş, değişen yaşam biçimi ve farklılaşan anlayışlar da sporun önemini arttırmıştır. Bu araştırma, Erzurum kenti sınırlan içinde yapılmış olup, çalışma alanını, Erzurum kent merkezi, Yenişehir- Yıldızkent, Dadaşkent, Kazım Karabekir bölgelerinde bulunan spor alanları ve Erzurum kentindeki kış spor merkezleri oluşturmaktadır. Araştırma alanında yapılan çalışmaya göre; kent merkezinde kişi başına 0,55 rrf'lik bir spor alanı düştüğü tespit edilmiştir. Bu oran bölgelere göre, şehir merkezinde 1.27 m2, Kazım Karabekir'de 0.65 m2, Yenişehir'de 0,24 m2, Dadaşkent'te 0,33 m2 olarak saptanmıştır. Bulunan bu oranların, ulusal standartlara göre olması gereken 4 m2 ye ulaşması için, kent ölçeğinde toplam 1180595 m2'lik spor alanına ihtiyaç olduğu tespit edilmiş ve önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca araştırma alanında spor alanlarının genelinde donatı elemanları, otopark ve yeşil alanların yetersiz olduğu ve bunların arttırılması gerekliliği belirlenmiştir. Araştırma alanındaki kış spor merkezleri olan Palandöken, Konaklı, Namlıklar-Gez yaylası, Laleli ve Tekederesi bölgelerinin, mevcut durumları incelenmiş ve potansiyel kapasitelerinde kullanımları için önerilere yer verilmiştir. Ayrıca kent halkının spor alanları hakkındaki görüşleri 365 kişi ile rastgele yapılan anketlerle belirlenmiş, bazı parametreler istatistiki olarak değerlendirilmiştir. 2003, 124 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON THE SUFFICIENCY OF THE SPORTS AREAS IN ERZURUM CITY Metin DEMİR Atatürk University Institution Of Natural Sciences Principal Science Of Lanscape Architecture Consultant: Asst.Prof.Dr. Yahya BULUT Today's societies living in a consistently changing age have been passing through a fast industrialization and urbanisation process. This process has risen the standarts of the living conditions conveniently to this development, changed life style and modified opinions loaded additional importance to sports. This study was carried out in Erzurum city center and the study areas are sport areas in Erzurum city centre, Yenişehir- Yüdızkent, Dadaşkent, Kazım Karabekir neighbourhoods and winter spor centers. According to the study, an area of 0,55 m is divided for each person to perform sports activities. This amount is 1,27 m2 for city center 0,65 m2 for Kazım Karabekir 0,24 m2 for Yenişehir- Yıldızkent and 0,33m2 for Dadaşkent. It was determined that to reach the amount of 4 m2, the national standart, there ise a need of an area of 1.180.595 m2 and some proposals were put forward. In addition, it was determined that in the study area, equipment elements in the sport areas, carparks and gren areas are insfficient and it was proposed that they need increasing. Present conditions of Palandöken, Konaklı, Namlıklar- Gez Platea, Laleli and Tekederesi, which are winter sport centers in the study area were examined and some proposals about their capacity usage were put forward. In addition, to determine the thoughts of the city people about sport areas a questionarie that comprised of 365 people were performed. Some parameters were analysed statisticially. 2003, 124 pages