Farklı yaşlardaki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) dişilerinden alınan yumurtaların ve bu yumurtalardan çıkan yavruların mukayeseleri üzerine bir araştırma
A research on comparison of the egg and fry taken from different aged rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)
- Tez No: 131483
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. E. MAHMUT KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Oncorhynchus mykiss, yumurta büyüklüğü, fekundite, dölverimi, verimlilik, Rainbow trout, egg size, fecundity, offspring, fertility
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi FARKLI YAŞLARDAKİ GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI {Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) DİŞİLERİNDEN ALINAN YUMURTALARIN ve BU YUMURTALARDAN ÇIKAN YAVRULARIN MUKAYESELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Elvan ATILGAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. E. Mahmut KOCAMAN Bu araştırmada farklı yaşlardaki (2, 3, 4, 5 ve 6) dişi gökkuşağı alabalıklarından alınan yumurtalar ağırlık ve çap bakımından karşılaştırılmış, yumurtaların döllülük oranı, çıkış gücü, embriyo-keseli dönemde yaşama gücü ve kuluçka randımanları tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştin Kuluçka randımanları; 2, 3, 4, 5 ve 6 yaş gruplarında sırasıyla, %65.33, %94.45, %98.13, %94.59, %96.11 olarak belirlenmiştir. Çıkış gücü; 2 yaş grubunda %74.29, 3 yaş grubunda %95.42, 4 yaş grubunda %98.56, 5 yaş grubunda %95.41, 6 yaş grubunda %96.56 olarak hesaplanmıştır. Döllülük oranlan; 2, 3, 4, 5 ve 6 yaş gruplarında sırasıyla %87.94, %98.98, %99.56, %99.13 ve %99.52 olarak tespit edilmiştir. Keseli dönemde yaşama güçleri; 2 yaş grubunda %81.38, 3 yaş grubunda % 96.16, 4 yaş grubunda %98.85, 5 yaş grubunda %96.86, 6 yaş grubunda %97.44 olarak hesaplanmıştır. Tüm yaş gruplarında çıkış 28-30 günde tamamlanmıştır. Keseli dönem ise 2 ve 4 yaş grubunda 19 günde 3, 5 ve 6 yaş gruplarında ise 20 gün sürmüştür. Dişi balıkların yaşlarına göre ortalama yumurta verimleri ise, 2 yaş 2823 adet/balık, 3 yaş 5364 adet/balık, 4 yaş 6128 adet/balık, 5 yaş 5352 adet/balık, 6 yaş 8667 adet/balık şeklinde belirlenmiştir. Yumurta ağırlıkları; 2 yaş grubunda 0.045+0.003 g; 3 yaş grubunda 0.081±0.006 g; 4 £aş grubunda 0.094+0.005 g; 5 yaş grubunda 0.105+0.004 g; 6 yaş grubunda ise 0.100+0.003 g bulunmuştur. Yumurta çapları ise 2, 3, 4, 5 ve 6 yaşlı balıklarda sırasıyla 4.30 mm, 5.05 mm, 5.35 mm, 5.66 mm, 5.37 mm olarak ölçülmüştür. 2003, 49 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON COMPARISON OF THE EGG and FRY TAKEN FROM DIFFERENT AGED RAINBOW TROUT (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Elvan ATILGAN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Fisheries Supervisor: Asst.Prof.Dr. E. Mahmut KOCAMAN In this research the eggs which taken from different aged (2, 3, 4, 5 and 6 years old) female rainbow trouts were compared in point of weight, diameter, fertility, survival rate, brooding yield and hatching rates. The results, were summarized below: Hatching rates in 2, 3, 4, 5 and 6 years old groups, respectively 65.33%, 94.45%, 98.13%, 94.59% and 96.1 1%. Brooding yield parameters were calculated as; in 2 years old 74.29%, in 3 years old 95.42%, in 4 years old 98.56%, in 5 years old 95.41% and in 6 years old group 96.56%. Fertility rates in 2, 3, 4, 5 and 6 years old groups, respectively; 87.94%, 98.98%, 99.56%, 99.13% and 99.52%. Survival rate in fry stage values were calculated as; in 2 years old 8 1.38%, in 3 years old 96. 16%, in 4 years old 98.85%, in 5 years old 96.86% and in 6 years old group 97.44%. In all age groups eggs opened in 28-30 days. Fry stage endured 19 days in 2, 4 years old groups, 20 days in other groups. Egg yield values were determined as 2823 eggs in 2 years old, 5364 eggs in 3 years old, 6128 eggs in 4 years old, 5352 eggs in 5 years old and 8667 eggs in 6 years old group. The egg weights; in 2 years old group 0.045±0.003 g, in 3 years old group 0.081±0.006 g, in 4 years old group 0.094±0.005 g, in 5 years old group 0.105±0.004 g and in 6 years old group 0.100±0.003 g-. Egg diameters were measured as respectively in 2, 3, 4, 5 and 6 years old fish; 4.30 mm, 5.05 mm, 5.35 mm, 5.66 mm and 5.37 mm. 2003, 49 pages