Erzurum ili Oltu ilçesinin tarımsal yapısı ve gelişme olanakları üzerine bir araştırma
A Study on the agricultural and possibilities of development in the district of Oltu, Erzurum
  1. Tez No: 131485
  2. Yazar: DİLEK İNCESU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA YURTTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal kalkınma, sosyo-ekonomik yapı, kalkınma olanakları, tarımsal yayım, tarımsal yapı, Rural development, socio-economic structure, development possibilities, agricultural extension, agricultural structure ii
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ERZURUM ÎLl OLTU İLÇESİNİN TARIMSAL YAPISI VE GELİŞME OLANAKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Dilek İNCESU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ziya YURTTAŞ Araştırmanın amacı; Erzurum-Oltu İlçesinin sosyo-ekonomik durumunu belirlemek, ilçenin kalkınma olanaklarını araştırmak, kalkınmayı engelleyen sorunlar varsa bunları tespit ederek çözüm önerileri sunmaktır. Temel amaç kapsamındaki ayrıntılı amaçlar ise şunlardır; ilçedeki mevcut tarımsal durumu tespit etmek, tarım işletmelerinin genel sorunlarını araştırmak ve bunlara çözüm yollan sunmak, işsizlik durumunu ortaya koymak, köylünün tarım dışı faaliyetlerde çalışma durumunu ve nedenlerini belirlemek, kırsal nüfusun refahını ve hayat standartlarını arttırmayı amaçlayan tarımsal yayın çalışmalarının etkinlik derecesini araştırmak ve köylülerin yayım çalışmalarına katılım oranını belirlemektir. Çalışmada kullanılan birincil veriler, Erzurum İli Oltu ilçesinde Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemi ile belirlenen 36 köyde, 126 tarım işletmesinde yapılan anket çalışmaları sonucunda elde edilmiştir. Çalışmanın ikincil verilerini Erzurum Tarım İl Müdürlüğü kayıtları, Oltu Tarım İlçe Müdürlüğü kayıtlan, konu ile ilgili yapılmış araştırmalar ve çeşitli kurum ve kuruluşlardan sağlanan veriler oluşturmaktadır. Yörenin geçim kaynağını tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Aktif nüfusun büyük bir bölümü tarımla uğraşmaktadır. Bölgenin alçak kesimlerinde tarla ve bağ-bahçe tarımı yapılırken, yüksek kesimlerde ise hayvancılık yapılmaktadır. Arazinin yetersiz olması ve artan nüfusun ihtiyacını yeterince karşılayamaması bölge halkını göç etmeye zorlamıştır. Göçü önlemek için yöre halkının asıl geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın geliştirilerek birim alan ve hayvan başına verim arttınlmalıdır. Tarımsal ve hayvansal ürünlere dayalı sanayi tesisleri kurulmalıdır. 2003, 87 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON THE AGRICULTURAL STRUCTURE AND THE POSSİBÎLİTİES OF DEVELOPMENT IN THE DISTRICT OF OLTU, ERZURUM. Dilek İNCESU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Agricultural Economics Supervisor. Prof. Dr. Ziya YURTTAŞ The aim of this study is to determine socio-economic situation of Oltu district, Erzurum, to investigate the possibilities of development of the district, and to find out any problems, if present, which prevent the development of the district, and to suggest solutions to them. The detailed goals involved in the main purpose of the study was to find out the present agricultural situation in the district, investigate the general problems of the agricultural enterprises and suggest solutions to them, figure out the unemployment situation, determine the district farmers' working situation in the non-agricultural activities and its reasons to determine the degree of efficiency of the agricultural extension activities which aim to increase the welfare and living standards of the rural population in the district and to determine the participation rate of the farmers to the extension. Data used in this study mainly were collected by a survey study conducted for 126 agricultural family farms in the 36 villages of the district of Oltu, Erzurum. Both the villages and family farms were chosen using Simple Random Sampling Method. The secondary data of the study was composed of the data obtained from the records of Erzurum Province's Agricultural Directory, the records of Oltu District's Agricultural Directory, investigations made on the subject, and the data provided from several organizations and institutions. The source of living in the district is agriculture and animal husbandry. The majority of the active population works in the agriculture. In the lower parts of the region field cropping and horticultural activities are being done, while animal husbandry is main activity in the apper parts. People of the district are forced to migrate because the arable land is insufficient and the needs of the people can't be obtained because of the increasing population. To prevent the migration from the district, yield per unit and per animal should be increased by improving agriculture and animal husbandry which are the main living-sources of the district people. Industrial facilities based on agricultural and animal products should be constructed in the district. 2003,87 pages