Decticus verrucivorus (Orthoptera:Tettigonidae)'da beyin ve ona bağlı endokrin bezlerde nörosekresyon
Brain in Decticus verrucivorus (Orthoptera:Tettigonidae) and neurosecration in the endocrin glands connected with the brain
  1. Tez No: 131501
  2. Yazar: DENİZ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKER AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pars intercerebralis, Nörosekresyon hücreleri, Nörosekresyon materyali, Corpora cardiaca, Corpora allata, Pars intercerebralis, Neurosecretion cells, The material of Neurosecretion, Corpora cardiaca, Corpora allata n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DECrîCUS VERR UCİVOR US (ORTHOPTERA: TETTİGONlDAE)' DA BEYİN VE ONA BAĞLI ENDOKRİN BEZLERDE NÖROSEKRESYON Deniz ÖZKAN Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ülker AKGÜL Bu araştırma, cinsi ergin (son metamorfozu tamamladıktan üç-beş gün sonraki) dişi Decticus verrucivorus' un beyninde protocerebrumun PİC (pars intercerebralis) bölgesindeki median ve lateral nörosekresyon hücrelerinin tiplerini ve yerlerini, Corpora cardiaca, Corpora allata ve aralarındaki sinir bağlantılarını saptamak amacıyla yapılmış morfolojik ve histolojik bir çalışmadır. Diğer çekirge türlerindeki çalışmalarla karşılaştırılmış, pars intercerebralis median nörosekresyon hücre tipleri araştırılmıştır. Total boyama, performic asit- victoria blue 4R (PAVB) tekniği (Doğra et al. 1964) ile yapılmış, pars intercerebralis median nörosekresyon hücreleri ve Corpora cardiaca koyu mavi boyanmıştır. Corpora allata içinde de yer yer nörosekresyon granülleri görülmüştür. Her iki median grup nörosekresyon hücrelerine ait akson demetlerinin beyni baştan sona geçerken ventralde bir çapraz meydana getirdikleri belirgin şekilde tespit edilmiştir. Endokrin sistem total preparatları PAVB 4R (performic asit-victoria blue) (Doğra et al. 1964) ve kesit preparatları PAF (paraldehyde- fuchsin, Gomori 1950) boya teknikleri ile boyanmıştır. Pars intercerebralis median grubunda dört tip nörosekresyon hücresi tespit edilmiş olup; Tip I, Tip II, Tip III ve Tip IV hücreleri olarak tanımlanmıştır. 2003, 62 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MScThesis BRAIN IN DECTİCUS VERRUCİVORUS (ORTHOPTERA: TETTİGONİDAE) AND NEUROSECROTION IN THE ENDOCRIN GLANDS CONNECTED WITH THE BRAIN Deniz OZKAN Atatürk University Faculty of Arts and Sciences Department of Biology Supervisor: AsstProf. Ülker AKGUL This study was morphologic and histologic one which was done to determine the types and places of the median and lateral neurosecretory cells in the PIC (pais intercerebralis) area of protocerebrum in the brain of female mature (3 to 5 days after it completed the last metamorphosis) of Decticus verrucivorus; Corpora cardiaca; Corpora allata; and nerve connections among Corpora cardiaca; Corpora allata and the brain. The obtained findings were compared with studies on other species of Orthoptera ordo and Pars intercerebralis median neurosecretory cells were investigated. Total painting was made by using the technique of the performic asit-victoria blue 4R (PAVB) (Doğra et al. 1964) and Pars intercerebralis median neurosecretory cells and Corpora cardiaca were painted dark blue. In Corpora allata, neurosecretory granuls were occasionally seen. It was clearly observed that while Axon bundles ascended from each of two median groups were passing throughoutly the brain, they constituted a cross in ventral. Total preparats of Endocrin system and cross-section preparats were painted by using the technique of PAVB 4R (performic asit-victoria blue) (Doğra et al. 1964) and PAF (paraldehyde-fuchsin, Gomori 1950), respectively.In group of Pars intercerebralis median, the four types of neurosecretion cells were determined and they were defined Type I, Type II, Type HI and Type TV cells, respectively 2003, 62 pages