Pnömatik tahıl ekim makinelerinde farklı tip dağıtma başlıkları, hava hızı ve ekim normunun akış düzgünlüğüne etkisi
The effects of distributor head type, air velocity and seeding rate on flow evenness in pneumatic seed drills
  1. Tez No: 131502
  2. Yazar: FATİH UYGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömatik tahıl ekim makinesi, dağıtma başlığı, hava hızı, ekim normu, akış düzgünlüğü, Pneumatic seed drill, distributor head, air velocity, seeding rate, flow evenness u
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi PNÖMATİK TAHIL EKİM MAKİNALARINDA FARKLI TİP DAĞITMA BAŞLIKLARI, HAVA HIZI ve EKİM NORMUNUN AKIŞ DÜZGÜNLÜĞÜNE ETKİSİ Fatih UYGAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ethem GÜLER Ülkemizde yeni yaygınlaşmaya başlayan pnömatik tahıl ekim makinalarının dağıtım düzenlerinin akış düzgünlüğünü belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma, araştırmanın konusu olmuştun Bu amaçla üç farklı tip dağıtma başlığı, 26, 31 ve 36 m/s'lik üç farklı hava hızında denenmiştir. Denemelerde tohumluk olarak buğday, arpa ve çavdar kullanılmıştır. Buğdayda 12, 14 ve 16 kg/da, arpada 14, 16 ve 18 kg/da, çavdarda 4, 6 ve 8 kg/da ekim normları için 10 cm sura aralığı ve makina ilerleme hızı olarak da 1,5 m/s alınmıştır. Buğday ve arpa için en iyi akış düzgünlüğü, T biçimli başlıkta ve 26 m/s hava hızında elde edilmiştir. Ekim normundaki artış akışın düzelmesini sağlamıştır. İncelenen faktörlerin ikili etkileşimlerinin akış düzgünlüğüne doğrudan bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Çavdar ile yapılan denemelerde en iyi akış düzgünlüğü 26 m/s hava hızında Y biçimli başlıkta elde edilmiştir. Başlık tipi hava hızı etkileşimi ile başlık tipi ekim normu etkileşimi akış düzgünlüğünü artırmıştır. Ekim normundaki artışa paralel olarak akış düzgünlüğü iyileşmiştir. Sonuç olarak, buğday ve arpada T biçimli başlığın kullanılmasının ve çavdarda ise Y biçimli başlığın kullanılmasının uygun olacağı belirlenmiştir. 2003, 48 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF DISTRIBUTOR HEAD TYPE, AIR VELOCITY AND SEEDING RATE ON FLOW EVENNESS IN PNEUMATIC SEED DRILLS Fatih UYGAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinalan Anabilim Dalı Supervisor: Asst. Prof. Dr. İbrahim Ethem GÜLER This study aims at deterrmning flow evenness through different type distributors in pneumatic seed drills which have recently been used in Turkey. For this reason, three different types of distributor heads were tested at three air velocities of 26, 31, and 36 ms“1. Wheat, barley and rye were used in the experiments. The seeding rates were selected as 1.2, 1.4, and 1.6 kg ha”1 for wheat; 1.4, 1.6, and 1.8 kg ha“1 for barley; 0.4, 0.6, and 0.8 kg ha”1 for rye. The distance of inter row was 10 cm and the ground speed of machine was 1.5 ms“1. The best results of flow evenness were obtained with the T type distributor head at the air velocity of 26 ms”1 for weat and barley. An increase in seeding rate had a positive effect on flow evenness. There was no interactive effect of the factors investigated on flow evenness. The best results of flow evenness were obtained with the Y type distributor head at the air velocity of 26 ms"1 for rye. The interactions between distributor head type and air velocity, and distributor head type and seeding rate increased flow evenness. An increase in seeding rate resulted in an increase in flow evenness. In conclusion, it can be reported that the use of the T type distributor head will be better for wheat and barley, and the Y type for rye. 2003, 48 pages