Elektrokimyasal tabakalama yoluyla elde edilen CuNi alaşım filmlerinin oluşumu üzerine seçilmiş parametrelerin etkisi
The Effects of selected parameters on CuNi alloy films obtained by electrochemical deposition
- Tez No: 131506
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. EMİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal tabakalama, CuNi alaşım filmi, alaşımlar, korozyon direnci, asit-sitrat banyosu, CuNi alloys, electrochemical deposition, alloys, corrosion resistance, acid- citrate bath
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELEKTROKİMYASAL TABAKALAMA YOLUYLA ELDE EDİLEN CuNi ALAŞIM FİLMLERİNİN OLUŞUMU ÜZERİNE SEÇİLMİŞ PARAMETRELERİN ETKİSİ Hakan SÖYÜT Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. A. Emin ÖZTÜRK Bir homojen katı çözelti olan CuNi alaşımı benzeri saf metallerle karşılaştırıldığında; yüksek gerilim gücü, geliştirilmiş iyi dövülgen tel olabilme ve özellikle klor ve amonyak gibi korozif gazlara karşı yüksek korozyon direnciyle karakterize edilir. Bu alaşımlar bu yüzden yaygın biçimde değerli metal tabakalama madeni para, kimyasal borular, ısı transfer sistemleri ve deniz tesisatı için yüzey kaplama maddesi olarak değişik uygulamalarda kullanılır. CuNi alaşım filmleri elektrokimyasal tabakalama yöntemi kullanılarak asit-sitrat banyosunda farklı pH, sıcaklık, akım yoğunluğu, zaman ve NİSO4 konsantrasyonlarında elde edildi. CuNi alaşımında pil değeri 7'ye kadar arttığında alaşımda nikel içeriği artmakta daha sonra azalış gösterir. Filmde biriken nikel atomlarını % miktarının en fazla olduğu sıcaklık 15°C dir. Tabakalanan Nikel yüzdesi banyo çözeltisi sıcaklığının artışıyla azalır. Filmde biriken nikel atomlarının % miktarı artan akım yoğunluğuna bağlı ve artan NİSO4 konsantrasyonuna bağlı olarak arttı. Film kompozisyonu Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi ile belirlendi. Filmlerin yüzey topografisi Taramalı Elektron Mikroskobuyla incelendi. Filmlerin kristal yapıları X-ışını Difraksiyon Spektrometresiyle belirlendi. 2003, 65 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF SELECTED PARAMETERS ON CuNi ALLOY FILMS OBTAINED BY ELECTROCHEMICAL DEPOSITION Hakan SÖYÜT Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Yrd. Doç. Dr. A. Emin ÖZTÜRK Nichel-copper alloys consisting of a homogeneous solid solution are characterized by high corrosion resistance especially for chloride and ammonia, high tensile strenghts, improved ductility and good malleability as compared with the corresponding single metals. These alloys are, therefore, widely employed in various applications such marine installations, heat exchange pipes, chemical vessels, coins, and subsrates for precious metal plating. The CuNi alloys films were prepared by electrochemical deposition technigue. The variations of Cu and Ni contents in film were investigated as a functions of bath pH, bath temperature, current density, time and NİSO4 concentrations. In the nichel-copper alloy, when amount of pH is increased (until pH=7) content of nichel increases. Over pH=7 content of nichel decreases. The temperature at which the percentage of nichel atoms on the film is greatest is 15°C. The nichel percentage of deposition decreases with increasing in temperature of bath solution. The percentage of nichel atoms on the film increased depending on increasing of current density. When NİSO4 concentration is increased, the percentage of nichel atoms on the film increased. By the increasing of deposition time the percentage of nichel atoms on the film increased. The composition of the alloy films were determined by an atomic absorption spectrophotometer. The crystal structures of the alloy films were analysed by a Cu (Ka) X-Ray difractometer. The structural properties were investigated by scanning electron microscopy (SEM) technique. 2003, 65 pages