İki yeni lineer diarilheptanoid türevinin sentezi
Synthesis of two new diarylheptanoid derivatives
  1. Tez No: 131505
  2. Yazar: SERDAR BURMAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN SEÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: diarilheptanoid, sentez, 4+3 stratejisi, enaminasyon, alnuston türevi, diarylheptanoid, synthesis, 4+3 strategy, enamination, alnustone derivate
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÎKÎ YENÎ LİNEER DİARİLHEPTANOİD TÜREVİNİN SENTEZİ Serdar BURMAOĞLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hasan SEÇEN Aril halkasından metoksillenmiş lineer diarilheptanoidlerin hazırlanması için yeni bir 4+3 stratejisi geliştirildi. Aril C4 kısmına sahip 4-(3,4-Dimetoksifenil)-butan-2-on vanilinden çıkarak sırasıyla dimetilsülfat ile metoksillenme, aseton ile kondenzasyon ve Pd-C katalizörlüğünde hidrojenasyon yöntemleri ile hazırlandı. 4-(3,4-Dimetoksifenil)- butan-2-on'un AcOH içerisinde pirrolidin ile in situ enaminasyonunu takiben sinnamaldehit ile muamelesi l-(3,4-dimetoksifenil)-7-fenil-hepta-4,6-dien-3-on bileşiğini verdi. Diğer taraftan 3-(3,4-dimetoksifenil)-propenal, sırasıyla, veratraldehitin Ac20 ile kondenzasyonu, etanol ile esterleşme, LİA1H4 ile indirgenme ve Mn02 ile yükseltgenmesi yoluyla hazırlandı. 4-(3,4-Dimetoksifenil)-butan-2-on'un AcOH içerisinde pirrolidin ile in situ enaminasyonunu takiben 3-(3,4-dimetoksifenil)-propenal ile muamelesi de l,7-bis-(3,4-dimetoksifenil)-hepta-4,6-dien-3 -on bileşiğini verdi. 2003, 53 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SYNTHESIS OF TWO NEW LINEAR DIARYLHEPTANOID DERIVATIVES Serdar BURMAO?LU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Hasan SEÇEN A new 4+3 strategy for preparation of aryl-metoxylated linear diarylheptanoids was developed. 4-(3,4-Dimethoxyphenyl)-butan-2-one, aryl-C4 part, was prepared starting from vanillin by methylation with dimethyl sulfate, condensation with acetone and Pd-C catalyzed acetylation, in that order. In situ enamination of 4-(3,4-dimethoxyphenyl)- butan-2-on in AcOH with pirrolidine followed by treatment cinnamaldehyde gave 1- (3,4-dimethoxyphenyl)-7-phenyl-hepta-4,6-dien-3-one. On the other hand, 3-(3,4-dimethoxyphenyl)-propenal was prepared from veratraldehyde condensation with Ac20, esterification with EtOH, reduction with LİAIH4, and oxidation with Mn02, in that order. In situ enamination of 4-(3,4- dimethoxyphenyl)-butan-2-on in AcOH with pirrolidine followed by treatment with 3- (3,4-dimethoxyphenyl)-propenal also afforded l,7-bis-(3,4-dimethoxyphenyl)-hepta- 4,6-dien-3-one. 2003, 53 pages