Çeşitli killi toprakların aktive edilerek yağlara renk veren pigmentlerin adsorplanabilirliğinin istatistiksel olarak incelenmesi
The Statistical investigation of adsorban capacity of colour pigments to oils by activated various clay earth
  1. Tez No: 131507
  2. Yazar: ELİF GÜLŞAH KOTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORAL LAÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağartma toprağı, bentonit, asit aktivasyonu, adsorban, asit/kil oram, Bleaching earth, bentonite, acid activation, adsorban, acid/clay ratio. 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ÇEŞİTLÎ KİLLİ TOPRAKLARIN AKTİVE EDİLEREK YAĞLARA RENK VEREN PİGMENTLERİN ADSORPLANABİLİRLÎĞİNİN İSTATİSTİKSEL OLARAK İNCELENMESİ Elif Gülşah KOTAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Oral LAÇİN Ülkemizde aktif toprak üretiminde kullanılan zengin bentonit yatakları bulunmasına rağmen aktif toprak üretimi için yapılan çalışmalar istenen düzeyde değildir. Bu nedenle yağ ağartma işleminde dış alım yoluyla sağlanan tonsil toprağı kullanılmaktadır. Bu çalışmada Bayburt, Van, Çankırı (Kurşunlu), Malatya (Arguvan) yöresi bentonitlerinin koyu renkli pamuk yağının ağartılmasındaki kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla; ülkemiz rafine yağ sanayinde kullanımı yaygınlaştırmaya çalışılan, ancak istenen düzeyde renk açılımı sağlanamayan, asitle aktifleştirme işlemine uygun yerli doğal toprağın aktivasyonunda optimum şartlan faktöriyel deney tasarımı ile tespit edilmiştir. Laboratuar koşullarında üretilen aktif toprakların, ağartmanın bir ölçüsü olan K etkinlik değerlerinin saptanması amacıyla optimum şartlardaki adsorban topraklara ağartma deneyleri uygulanmıştır. Yapılan bütün bu çalışmalar sonucunda; Van Pomza toprağında aktivasyondan sonra ağartma gücü veriminde artış olmamıştır. Bayburt kilinde de pek bir artış gözlenmemiştir. Çankırı-Kurşunlu bentoniti ve Malatya-Arguvan bentonitinde aktivasyondan sonra ağartma güçlerinde bir artış olduğu gözlenmiştir. Bu artış; Çankırı bentonitinde %31 ve Arguvan bentonitinde ise %60 şeklinde olmuştur. Ayrıca bu topraklar referans tonsil toprağı ile mukayese edildiğinde özellikle Arguvan bentonitinin, volüm ağırlığı, yağ tutma kapasitesi ve fıltrasyon hızları gibi ek çalışmaların yapılıp olumlu sonuçlarının alınmasıyla yağ fabrikalarında bir adsorban toprak olarak kullanılacağı rahatlıkla söylenebilir. 2003, 118 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE STATISTICAL INVESTIGATION OF ADSORBAN CAPACITY OF COLOR PIGMENTS TO OTLS BY ACTIVATED VARIOUS CLAY EARTH. Elif Gülşah KOTAN Atatürk University Graduade School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Oral LAÇİN Although our country has rich bentonite reserves which used in actived earth production, the studies doing for actived earth production haven't reached the desired level yet. Tn this work, the utilization of clays obtained from Bayburt, Van, Çankırı (Kurşunlu), Malatya (Arguvan) regions was investigated for bleaching of cotton oil. Local natural earth which may not be provide bleaching at the desired level in oils because of insufficient activity is suitable for acid activation operation. Therefore, optimum conditions by using factorial experimental plan have been astablished in the activation of local natural earth. Tn order to determine the K efficency values which be a criterion of bleaching of actived earth produced in the laboratory conditions, bleaching experiments have been applied to adsorban earth which has optimum conditions. In the result of the all studies, after activation in Van pomza earth bleaching power efficency hasn't been increased in Van pomza earth. However after activation it has been shown that bleaching power efficency has been increased in Çankırı- Kurşunlu bentonite and Malatya- Arguvan bentonite. This increasing Çanktn bentonite is %31 and Arguvan bentonite is %60. Also, if the earths comparewith the reference tonsil earth and positive results have been obtained, by making addition experiments on volume weight, capacity of oil adsorbe, filtration rate of Arguvan bentonite, it can be easily say that can be used as a adsorban in oil factory. 2003, 118 pages