Benzosiklohepten türevlerinin oksidasyonu ve benzotroponoid sistemlerin sentezi
The oxidation of benzocycloheptene's derivatives and the synthesis of benzotroponoid systems
  1. Tez No: 131518
  2. Yazar: MURAT GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ARİF DAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benzosikloheptatrien, singlet oksijen, endoperoksit, benzotropon, benzotropolon, Benzocycloheptatriene, singlet oxygen, endoperoxide, benzotropone, benzotropolone 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BENZOSÎKLOHEPTEN TÜREVLERİNİN OKSİDASYONU ve BENZOTROPONOİD SİSTEMLERİN SENTEZİ Murat GÜNEY Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Arif DAŞTAN Tropon ve tropolon hem teorik hemde biyolojik olarak çok önemlidir. Bu çalışmada benzotropon ve türevlerini sentezlemeyi amaçladık. Bunun için çıkış bileşiği olarak benzosikloheptatrien 122 bileşiği sentezlendi. 122 bileşiğinin CrOa/piridin ile reaksiyonundan benzotropon 152 molekülü elde edildi. 122 ve 152 moleküllerinin fotooksijenasyonundan endoperoksitler 129 ve 153 bileşikleri elde edildi. *k /rco>Et 122 C02Et 152 f|^0-0^-C02Et 129 Endoperoksit 129 molekülünün NEt3, termoliz ve tiyoüre ile reaksiyonundan 130, 131, 132, 143, 148 bileşikleri elde edildi. Endoperoksit 153 molekülünün termolizi ve tiyoüre ile reaksiyonundan 158, 159, 160, 161, 171, 172, 173 bileşikleri elde edildi. Ticari olarak mevcut benzosuberon bileşiğinden çıkılarak 48 bileşiği sentezlendi. 48 bileşiğinin fotooksijenasyonundan endoperoksit 176 bileşiği elde edildi. Endoperoksit 176 bileşiğinin tiyoüre ile olan reaksiyonundan 89 bileşiği için yeni ve etkin bir sentez yolu geliştirildi 48 2003, 84 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE OXIDATION of BENZOCYCLOHEPTENE'S DERIVATIVES and THE SYNTHESIS of BENZOTROPONOIDE SYSTEMS Murat GÜNEY Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Arif DAŞTAN Tropone and tropolone are very important both biological and theoretical way. In this work, we aimed to synthesize benzotropone and benzotropolone. For this, we synthesized benzocycloheptatriene (122) component as starting material. Benzotropone 152 component was synthesized with CrOs/pyrdin reaction of 122. Photo-oxygenation of 122 and 152 was resulted in the formation of endoperoxides 129 and 153 compounds. 00-co* Of>°'E 0©-co,B Off- o 122 152 129 We obtained 130, 131, 132, 143, 148 from the reaction of endoperoxide 129 component with thiourea, NEt3 and thermolysis. Treatment of endoperoxide (153) with thiourea and thermolysis gave 158, 159, 160, 161, 171, 172, 173 compounds. In addition to this, we prepared 89 component with a new method. For this we synthesized 48 component from benzosuberone that is available tradely. Endoperoxide 176 was obtained from photo- oxygenation of 48 compound. A new and active synthesis route was developed with thiourea reaction of 176 for 89 component. 2003, 84 papers